Atitudinile Si Trasaturile Caracteriale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Interfata dintre structura interna, profunda a caracterului si conduita manifesta o constituie subsistemul atitudinal. Atitudinea reprezinta componenta fundamentala a caracterului.

Ea este o constructie psihica, sintetica ce reuneste elemente intelectuale, afective, volitive.

Ea se constituie prin organizarea selectiva, relativ durabila a unor componente psihice diferite-cognitive, motivationale-afective si determina modul in care va raspunde si actiona o persoana intr-o situatie sau alta.

Atitudinea este invariantul de baza caruia individul se orienteaza selectiv, se autoregleaza preferential, se adapteaza evoluand.

Doar orientarea constienta, deliberata, sustinuta de o functie interpretativa, generalizata, valorizatoare, justificativa, doar reactia stabila, generalizata, proprie sb. si intemeiata pe convingerile lui puternice traduce o atitudine.

Ea este un fel de dispozitie latenta a individului, o, variabila ascunsa, de a raspunde sau actiona intr-o maniera sau alta la o stimulare a mediului.

Dupa T. M. NEWCOMB, atitudinea reflecta forma in care experienta anterioara este acumulata, conservata si organizata la individ, cand acesta abordeaza o situatie noua.

Atitudinea apare ca veriga de legatura intre starea psihologica interna dominanta a persoanei si multimea situatiilor la care se raporteaza in contextul vietii sale sociale.

De aici putem deduce si caracteristicile principale ale atitudinii: directia sau orientarea, data de semnul pozitiv (favorabil) sau negativ (nefavorabil) al trairii afective fata de obiect (situatie): atitudinea pozitiva imprima persoanei tentinta de a se apropia de obiect in vreme ce atitudinea negativa creeaza o tendinat opusa, de indepartare; gradul de intensitate, care exprima gradatiile celor 2 segmente ale trairii pozitiv si negativ - trecand prin punctul neutru 0; (Dinamica atitudinii este conditionata de caracteristicile obiectului de referinta, care dupa T. M. Newcomb sunt: dimensionalitatea, constand in numarul si varietatea elementelor care-l compun, mergand de la stimulii unidimensionali pana la cei mai complexi, cum sunt cei socioumani; suprafata sau intinderea comprehensibila a obiectului, canstand in numarul de insusiri accesibile observatiei si intelegerii, fata de care sb. a reusit sa-si formeze o atitudine definita si generalizata; centralitatea psihologica a obiectului pentru sb. socialitatea care rezida in aceea ca, obiectele sociale (celelalte persoane) reprezinta principala sursa de formare a atitudinilor.

(In forma lor obiectiva de comportament atitudinile nu sunt altceva decat relatiile, iar relatiile interiorizate apar ca atitudini.

Measiscev arata ca atitudinile contin 2 segmente esentiale: cel incitativ-orintativ, implicit selectiv-evaluativ; segmentul efector, executiv, preponderent operational; Numai unitatea lor asigura unitatea caracterului.

Cele 2 segmente ale atitudinii traduc in limbaj stiintific definitia populara a ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 518 cuvinte
Nr caractere:
9 838 caractere
Marime:
8.97 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Psihologie
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Atitudinile Si Trasaturile Caracteriale
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
Atitudinea "este predispozitie invatata de a raspunde intr-o maniera favorabila sau...
Conceptul "atitudine" provine din it. attitudine, fr. attitude si se refera la 1....
Conceptul de resurse umane apartine teoriilor contemporane ale organizatiilor si, deci,...
Marketingul este procesul managerial care asigura identificarea, anticiparea si satisfacerea...
. Psihologie si politica Au trecut milenii pana s-a conturat lumea interna, pana ce fiinta umana...
Sus!