Atenția și vigilența

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Principalele aspecte ale atentiei care sunt abordate experimental sunt selectivitatea, caracterul constient-inconstient si vigilenta

Metodele si tehnicile experimentale în domeniul selectivitatii atentiei pot fi sistematizate functie de aceste modele deoarece au fost utilizate în scopul validarii lor.

Mecanismele psihofiziologice implicate în atentie, adica în procesarea selectiva a informatiei, au o capacitate limitata la 25-100 biti pe secunda, fata de volumul imens de informatii care asalteaza organele noastre de simt si care s-ar situa în jurul valorii de 100.000 biti pe secunda. Sistemul cognitiv selecteaza, dând prioritate de procesare, acelor informatii care au o mai mare valoare motivationala si adaptativa. Modul cum se realizeaza selectia este explicat de urmatoarele modele: modelul filtrajului timpuriu, modelul filtrajului târziu si modelul filtrelor atenuate.

2. Experimente bazate pe auditiile dihotomice

Experimentele de acest tip au testat fiecare una dintre urmatoarele trei ipoteze cu privire la faptul ca selectivitatea atentiei s-ar datora unui filtru care functioneaza: 1) la capatul incipient (senzorial) al lantului procesarilor cognitive; 2) ca capatul terminal al proceselor cognitiei si 3) intermediar (filtre atenuate).

2.1. Ipoteza filtrajului senzorial. Broadbent (1958) a elaborat primul model al atentiei selective. Autorul considera ca informatia senzoriala, înainte de a fi procesata si stocata în memoria de lunga durata, este mai întâi depozitata în memoria de scurta durata si filtrata de o serie de filtre senzoriale. Aceste filtre blocheaza unele informatii si dau prioritate altora deoarece exista de fapt un singur canal de procesare. Datele care au confirmat acest model provin dintr-un model experimental de ascultare dihotomica. Subiectii de experiment primesc, simultan, sau la intervale foarte scurte de timp, mesaje diferite la o ureche si la cealalta. O ureche primeste mesajul tinta pe care este focalizata atentia. Conform instructajului initial dat de experimentator, subiectul va trebui sa reproduca acest mesaj nontinta. Chiar daca o fraza nontinta, de exemplu, este repetata de 30 de ori, aceasta nu va fi retinuta. Astfel într-un experiment subiectilor le-au fost prezentate dihotomic trei perechi de cifre, astfel:

Urechea stânga Urechea dreapta

7 6

4 8

8 9

Subiectii îsi aminteau cu mai mare usurinta cele trei cifre prezentate la o ureche sau la cealalta, adica 7,4,8, sau 6,8,9 decât perechile, respectiv 76, 48, 89.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Atentia si Vigilenta.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
4/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 626 cuvinte
Nr caractere:
14 058 caractere
Marime:
10.67KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!