Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ce este amnezia?

Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, amnezia este o boala care consta in pierderea partiala sau totala a memoriei. Cu alte cuvinte, amnezia este ceea ce se intampla cu o persoana care nu mai poate memora sau nu-si mai poate aduce aminte informatii stocate in memorie. Este o boala destul de rara, desi se vorbeste multe despre ea.

Faptul ca o persoana este putin uituca nu inseamna ca are amnezie, deoarece aceasta se refera la o pierdere a memorie la scara larga a unor lucruri ce nu ar trebui uitate niciodata, cum ar fi lucruri importante din viata ca terminarea liceului, terminarea facultatii, nunta sau persoane din familia apropiata, la fel ca si informatii pe care le-am invatat de-a lungul anilor.

Relatia amneziei cu memoria

Memoria poate fi impartita in doua mari tipuri:

1. Memoria implicita (procedurala) care se refera la diferite abilitati pe care le facem automat, fara sa ne gandim prea mult. Exemple: mersul, mersul pe bicicleta, folosirea telefonului sau orice lucru ce a devenit un obicei.

2. Memoria declarativa (episodica) care se refera la retinerea datelor, lucruri de care avem nevoie pentru a castiga un concurs de cultura generala. Pentru acest tip de memorie este nevoie de un efort constient de aducere aminte a anumitor date sau fapte, de un moment prin care ne oprim si ne concentram asupra raspunsului corect.

Astfel ca ne putem gandi la memoria implicita vrand sa ne amintim cum si la memoria declarativa vrand sa ne amintim ce.

Daca vrem sa ne referim la amnezie, atunci ne referim la faptul ca o parte a memoriei declarative a unei persoane este afectata. Un individ se poate sa nu-si aminteasca cine este, dar sa nu aiba o problema in a merge pe bicicleta sau a-si aminti o limba straina.

Memoria declarativa se compune din patru stadii, fiecare dintre acestea implica o parte specifica din creier.

1. Primul stadiu este codarea si se intampla in cortexul prefrontal. Codarea apare cand o persoana simte pentru prima data ceva anume, ca exemplu, gustarea unui capsune. Codarea implica modul de clasificare a capsunei dupa cat de dulce este, marime, culoare si textura, astfel ca ne referim la codare ca la un proces de impartire a informatiei in mici parti pentru ca restul creierului sa-l foloseasca.

2.Al doilea stadiu este reprezentat de consolidare care este localizata in hipocampus, care se situeaza inauntrul lobilor temporari. Odata cu consolidarea, informatia codata ca dulceata, marimea, culoarea si textura capsunei sunt legate de memoriile existente. Ne putem referi la consolidare ca la o solidificare a memoriei. Comparand aceasta informatie despre capsuna cu amintiri deja existente cum ar fi savurarea unei zmeure sau unei mure, ne ajuta sa determinam unde punem aceasta noua informatie in memoria noastra. Cand ne consolidam amintirea o organizam intr-un mod care va fi facil spre reamintire.

3. Al treilea stadiu este depozitarea ce are loc de-a lungul cortexului. Acum, informatia care se leaga de amintirile existente se pastreaza sau retine. Pentru a retine o informatie, ea trebuie editata si simplificata. Asa ca detaliile mai putin importante ca ziua saptamanii in care ai gustat capsuna sunt scoase. Astfel, memoria ramane concentrata asupra lucrurilor importante ca dulceata, marimea, culoarea si textura capsunei.

4. Al patrulea stadiu implica reconstituirea sau restabilirea care are loc in cortexul prefrontal, hipocampus si cortex. In aceasta etapa, creierul trece prin codare, consolidare si depozitarea memoriei din nou si din nou si cu fiecare trecere reconstituirea devine mai usoara. Se poate spune ca este ca atunci cand incercam sa memoram ceva pentru un examen, am trecut prin procesul de reconstituire. Este cunoscut faptul ca cu cat trecem mai mult prin informatiile respective, cu atat ne va fi mai usor sa ne aducem aminte despre acestea la examen. Reconstituirea protejeaza amintirile de a fi pierdute, cele mai vechi si restabilite amintiri fiind cele mai rezistente.

Cand vine vorba de amnezie, oricare dintre aceste patru stadii pot fi afectate. Amnezia poate fi categorizata in doua tipuri in functie de impactarea asupra stadiilor de mai sus.

Bibliografie:

1. www.medlife.ro

2. www.wikipedia.org

3. www.scientia.ro

4. www.medicalnewstoday.com

5. Alan D. Baddeley, Michael D. Kopelman, Barbara A. Wilson - The Handbook of Memory Disorders, John Wiley & Sons, 2002.

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2020
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 435 cuvinte
Nr caractere:
7 150 caractere
Marime:
20.64 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Data publicare:
04.06.2021
Structură de fișiere:
  • Amnezia.docx
Predat:
Facultatea de Psihologie , Universitatea Titu Maiorescu din Bucuresti
Specializare:
Psihologie
Materie:
Psihologie cognitiva
An de studiu:
II
Profesorului:
Asist. Univ. Dr. Iulian Ipate
Nota primita:
Nota 10

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Modificarile amnezice sunt considerate de mult timp ca fiind unul dintre elementele componente...
Clasificarea tulburarilor de memorie in cantitative si calitative, fiecare cu subgrupe, este doar...
1. Definirea si caracterizarea generala a memoriei Memoria reprezinta procesul psihic cognitiv...
Vointa - functia psihica ce mijloceste actualizarea si realizarea intentiilor, prin organizarea...
La baza oricarei activitati psihice se afla procesul mnezic fara de care nu ar fi posibila...
Sus!