Adolescența

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Adolescenta reprezinta o perioada initiatica in care fiecare incepe sa cunoasca mai bine lumea,sa-I descopere secretele,sa porneasca pe cararile neumblate ale vietii,sa se initieze in toate domeniile,incepe sa se cunoasca pe sine,descopera laturile personalitatii lui si realizeaza schimbarile esentiale ce ii marcheaza existenta.

Adolescentii sunt diferiti prin caracter,fizic,comportament,gandire,etc Fiecare este unic si traieste intr-o lume a sa. In cadrul acestei etape te maturizezi,incepi sa privesti lucrurile dintr-o alta perspectiva,devii alt om diferit de ceea ce ai fost pana acum.

Aspecte dominante ale dezvoltarii psihice a adolescentului

Adolescenta care este cuprinsa intre 14-20 de ani,urmata de postadolescenta pana la 25 de ani,se caracterizeaza prin foarte multe schimbari si transformari si de aceea a fost considerata o a doua nastere sau un moment esential in dezvoltarea psihica umana.

Dupa implinirea varstei de 14 ani are loc resimtirea de catre adolescenti a propriilor forte; unele realizari stimuleaza impulsuri de tatonare a gradelor de permisivitate a conduitei noncomformiste. In acest sens,unii tineri organizeaza scenarii comice in mod deliberat,demonstratii de solidaritate pe probleme minore,pentru a sacai unii profesori. Toate acestea sunt generate de necesitati discrete de a provoca adultii si de a manifesta propria lor independenta.

Schimbarile cele mai importante in activitatea fundamentala si in relatile sociale semnificative

Adolescenta si in mare masura postadolescenta sunt varste ale invatarii. M. Debesse spune ca: “situatia de scolar sau licean ramane comuna tuturor adolescentilor” in toate tarile civilizate. Acest fapt favorizeaza pe de o parte o dezvoltare cognitiva remarcabila,iar pe de alta parte formarea culturii generale.

In ceea ce priveste schimbarile in sistemul relatiilor adolescentului cele mai importante aspecte sunt: 1.Nu mai este considerat copil de catre cei din familie si dobandeste o autonomie si o independenta crescuta,I se respecta dorintele si preferintele; 2.In cadrul scolii,profesorii au atitudini noi,le respecta punctele de vedere,li se adreseaza altfel in comparatie cu stadiile anterioare. Cu profesorii incep sa fie discutate si probleme de viata; 3.Adolescentul poate sa relationeze si cu alte persoane si institutii decat cele scolare fara a mai fii nevoie de mediere din partea parintilor.

Pe planul dezvoltarii biologice,adolescentul tinde spre echilibru si spre adaptarea unei conformatii apropiata de cea a adultului,in schimb in plan psihologic transformarile sunt extrem de rapide,spectaculoase si de maxima complexitate cu salturi la nivelul unor functii cu evolutii mai lente la nivelul altora. Diversitatea dezvoltarii psihice genereaza noi conduite si noi modalitati de relationare cu cei din jur,forme originale de intelegere si adaptare. Traversarea acestei perioade ce nu se face in mod lent,dimpotriva tensionat,adeseori cu existenta unor conflicte si trairi dramatice cu framantari intense pentru gasirea surselor de satisfacere a elanurilor,a aspiratilor si cu tendinta de a evita teama fata de piedicile ce se pot ivi in realizarea proiectelor sale de viitor.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Adolescenta.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 543 cuvinte
Nr caractere:
9 543 caractere
Marime:
17.10KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Psihologie
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Sus!