Tulburările de limbaj

Previzualizare referat:

Extras din referat:

„Limbajul ca sistem deschis rămâne cel mai complex fenomen social după Vîgotski «una dintre cele mai complexe probleme». El constituie în istoria Universului actul fundamental de legitimare a omului și de situare a sa pe scara evoluției în progresul materiei vii.

Limbajul copilului se organizează prin ierarhizare și se sistematizează, adică se integrează sistemic sub toate aspectele:

- lexical;

- gramatical;

- stilistic;

- printr-o funcție fundamentală, cea semantică;” (Sima, 2008, p. 7)

„La intrarea copilului în școală el are deja o anumită experiență intelectuală și verbală, înțelege bine vorbirea celor din jur și se poate face înțeles prin exprimarea gândurilor în propoziții și fraze alcătuite corect ” (Sima, 2008, p.11)

Încă de la vărste fragede, copii pot avea impedimente în receptarea sau transmiterea unui mesaj, datorită existenței unor tulburări de limbaj. Însă dacă aceste tulburări sunt diagnosticate corect și din timp, programul recuperator poate avea o șansă mare de succes.

Tulburările de limbaj „reprezintă rezultatul disfuncțiilor intervenite în recepționarea, înțelegerea, elaboarea și realizarea comunicării scrise și orale din cauza unor afecțiuni de natură organică, funcțională, psihologică sau educațională, care acționează asupra copilului mic în perioda apariției și dezvoltării limbajului. Ca urmare a importanței limbajului în structurarea și desfășurarea proceselor cognitive, orice afecare a acestuia ar putea avea efecte și asupra calitățiii operațiior gândirii, relațiilor cu ceilalți și structurii personalității copilului. Din acest motiv, cunoașterea și identificarea tulburărilor de limbaj, reprezintă o prioritate a specialiștilor în probleme de psihopedagogie, precizia și precocitatea diagnosticului acestor tulburări garantând reușita programului terapeutic și recuperator al copilului cu tulburări de limbaj.

Tulburările de limbaj pot fi clasificate astfel:

a)Tulburări de pronunție (dislalia, rinolalia, dizartria);

b)Tulburări de ritm și fluență a vorbirii (bâlbâiala, tahilalia, bradilalia, logonevroza, afrogia)

c)Tulburări de voce (afonia, disfonia, fonastenia)

d)Tulburări de limbaj - scris - citit (dislexia - alexia, disgrafia - agrafia)

e)Tulburări polimorfe (afazia, alalia)

f)Tulburări de dezvolare a limbajului (mutism psihogen, electiv sau voluntar, întârziere în dezvoltarea generală a vorbirii)

g)Tulburări ale limbajului bazate pe disfuncții psihice (dislogii, jargonofazii, bradufazii etc.). (Gherguț, 2008, p. 613)

„Cercetările experimentale și experiența practică au demonstrat că activitatea de prevenire și corectare a tulburărilor de vorbire este fundamentată pe o serie de principii logopedice:” (Gherguț, 2013, p. 184)

a)Principiul intervenției timpurii (pentru a garanta succesul terapiei trebuie acționat cât mai repede);

b)Principiul parteneriatului în intervenția terapeutică (pentru apariția semnelor terapiei, trebuie să contribuie și familia, mediul, grădinița etc.);

c)Principiul exercițiilor de scurtă durată;

d)Principiul folosirii sunetelor ajutătoare (dacă un copil nu poate pronunța o serie de sunete, se recomandă utilizarea unor sunete asemănătoare care fac trecerea la reușita pronunțării sunetelor în cauză)

e)Principiul utilizării autocontrolului auditiv (dacă copilul nu poate pronunța sunete din aceeași categorie și nu constată diferența, logopedul va exersa pe organele lui articularea, astfel încât copilul să sesizeze diferența);

f)Principiul acțiunii minime (exersarea cu voce scăzută, ce presupun un efort minim.

„Metodele și procedeele utilizate în corectare se precizează în funcție de unele realități: simptomatologia, și diagnosticul diferențial, natura etiologiei dislexo-disgrafiei, dacă deficiențele de scris-citit sunt dublate și de o altă deficientă, dacă mai sunt și alte tulburări de limbaj și ce raport există între ele, nivelul de dezvoltării psihice a logopatului, rezultatele școlare, vârsta logopatului, specificul dominanței etc.

Întreaga terapie va fi centrată pe formarea deprinderilor corecte și înlăturarea celor

Bibliografie:

1)Gherguț, Alois, Sinteze de psihopedagogie specială, Editura Polirom, Iași, 2013

2)Sima, Ioan, Tulburările de limbaj și terapia lor, Editura „Alma Mater”, Sibiu, 2008

3)Cucoș, Constantin, Psihopedagogie pentru examenele de definitivare si grade didactice, Editura Polirom, Iași, 2009.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tulburarile de limbaj.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
820 cuvinte
Nr caractere:
4 702 caractere
Marime:
47.82KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Sus!