Situație conflictuală întâlnită în scoală

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Problematica agresivitatii, fie ca imbraca forma actiunilor individuale, fie a celor colective, cunoaste numeroase fatete, fiind un important factor al comportamentului uman. La nivel scolar, elevul, marea necunoscuta, nu de putine ori este impins la acte necugetate, care nu-si au explicatie rationala a actelor comportamentelor respective.

Agresiunea psihica exercitata de profesori asupra elevilor le dezvolta acestora fobia fata de scoala, dezinteres pentru carte si poate fi sursa unor comportamente violente care iau amploare in adolescenta. Pedepsele corporale aplicate elevilor sunt excluse prin lege din scoala romaneasca. Nu acelasi lucru se poate spune despre formele de agresiune psihica, mai greu de depistat si dovedit, pentru care legea nu prevede nicio sanctiune. Acestea sunt insa la fel de distrugatoare, pentru psihicul celor mici, ca violenta fizica.

In urma unui studio efectuat in 2006 peste 22% din elevi au declarat ca in scoala lor se intampla frecvent ca unii profesori sa ii ironizeze pe elevi, sa ii insulte sau sa ii umileasca prin utilizarea unor expresii necorespunzatoare, iar 19% din ei au fost victimele unor asemenea comportamente, dar nu in mod frecvent. Potrivit aceleiasi surse, cele mai frecvente comportamente neadecvate ale profesorilor la clasa sunt atitudinile dispretuitoare in peste 40% din cazuri, evaluarea neobiectiva nonverbala, in peste 30% din cazuri.

Agresivitatea profesorilor vine din lipsa de pregatire psihopedagogica. Violenta in scoala este o realitate tot mai des intalnita. Expertii in educatie explica agresivitatea unor profesori in relatia lor cu elevii printr-o intelegere gresita a rolului pe care cei doi actori il au pe scena scolii. Profesorii ar trebui sa-i considere pe elevi parteneri in actul de educatie, iar respectul la clasa castigat, si nu impus cu forta.

In studiul de caz de la liceul Spiru Haret din Bucuresti este evidenta agresivitatea profesorului fata de elevul sau care nu are un comportament tocmai adecvat, insa acest lucru nu reprezinta o scuza pentru izbucnirea profesorului.

In timpul orei de romana elevul incearca sa scape de o nota mica mergand la catedra profesorului. In momentul acesta profesorul a scapat de sub control situatia pentru ca ar fi trebuit sa se impuna si sa nu ii permita elevului acest lucru.

In momentul in care elevul incearca sa ii smulga profesorului stiloul din mana profesorul are o reactie agresiva, o agresivitatea fizica - lovirea elevului.

Acest lucru nu ii este permis unui profesor iar acest comportament pe care elevul l-a avut in prezenta unui cadru didactic este o consecinta a modului de abordare a menagementului clasei de elevi de catre profesorul de romana.

Fiind pana in momentul respective un profesor probabil prea indulgent elevii si-au permis un comportament neadecvat in timpul orelor, numai ca reactia de fata a unui cadru didactic nu este deloc una adecvata iar profesorul in cauza ar trebui luate masuri drastic pentru ca este clar ca nu poate sa controleze o clasa de elevi din moment ce nu a putut controla un singur elev.

Daca vrem ca violenta sa dispara din scoli trebuie sa fim proactivi in deciziile noastre si sa analizam originile problemei. In cazul de fata originea este in trecut, in modul de abordare a orelor de catre profesor si implicit de elevi.

Trebuie avut in vedere faptul ca, inainte de a dezvolta modele de interventie, mai accesibile si mai eficiente, trebuie sa ne focalizam asupra preventiei, lucru pe care profesorul de romana de la liceul Spiru Haret nu l-a avut deloc in vedere.

Cei care abordeaza agresivitatea in mediul scolar, precum si cei care iau decizii, trebuie sa inteleaga relatia indistructibila intre experientele timpurii de viata si sanatatea fizica, emotionala, sociala si cognitiva.

Schimbari la nivel cultural se pot produce doar furnizand experente bogate la nivel cognitiv, emotional, social si fizic. inainte ca societatea sa ofere aceste experiente este necesara educarea privind dezvoltarea copilului. Educarea cadrelor didactice, a parintilor, trebuie sa fie continuata de dezvoltarea cercetarilor privind impactul

Bibliografie:

Romita B. Iucu, Managementul si gestiunea clasei de elevi, Ed. Polirom, 2006

http://www.youtube.com/watch?v=aR1f2TkW6GU#

http://www.ziare.com/Profesorii_sunt_in_slujba_elevilor_si_nu_invers-274678.html

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Situatie conflictuala intalnita in scoala.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
724 cuvinte
Nr caractere:
3 855 caractere
Marime:
14.39KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Tag-uri:
conflicte, educatie, elevi
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Sus!