Redactarea unei dileme de etica profesionala

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cu totii stim ca nu exista societatea ideala, insa in multe domenii exista situatii, fapte, comportamente care te supara, chiar te revolta. Simti nevoia sa faci ceva, dar in cele mai multe cazuri, un simplu individ nu poate face mare lucru. Foarte multi dintre noi observam, sesizam aceste lucruri dar nu stim unde ar putea avea ecou plangerile noastre si de cele mai multe ori ne resemnam. Punctul de unde ar putea incepe o schimbare ar fi locul de munca. Aici fiecare dintre noi intram in contact atat cu colegii, cat si cu persoanele in a caror favoare ne exercitam serviciile si prin aceasta putem impartasi impresiile, poate o forta colectiva ar putea schimba ceva, dar aceasta presupune ca cineva sa manifeste initiativa, sa organizeze oamenii si sa le creeze cadrul in care sa-si spuna punctul de vedere.

In sensul acesta un rol important il are etica profesionala. Printre domeniile in care etica profesionala este direct legata de individ si influenteaza viata oamenilor este si domeniul educatiei.

Alegerea acestei teme este datorata faptului ca zi de zi, in orice domeniu, dar mai ales in domeniul educatiei problema cadourilor, este una dintre cele mai vizibile dileme etice. In cultura organizationala din tara noastra, cadourile au devenit o practica curenta, care tinde sa devina un obicei adanc inradacinat in comportamentul organizational. De aceea, aceasta tema este una dintre cele mai importante cu care se confrunta societatea noastra si merita studiata si dezbatuta.

Teoriile etice contin reguli si principii morale. Astfel, teoriile etice servesc ca fundament pentru judecari normative sau actiuni.

Cunoasterea culturii unei organizatii este determinanta pentru functionarea acesteia, factorul cultural avand un impact puternic asupra functiilor managementului si asupra actiunilor managerului. Cu cat o cultura este mai puternica, cu atat angajatii accepta mai usor valorile organizatiei si au incredere in aceste valori.

Identificarea si evaluarea culturii organizationale a unei institutii publice din domeniul educatiei este esentiala pentru ridicarea calitatii serviciilor oferite, mai ales in prezent, cand aceste structuri traverseaza o profunda criza, datorata in special lipsei resurselor financiare si a managerilor de profesie.

Intr-o societate cum este cea romaneasca a merge cu un buchet de flori sau alte "atentii" la un profesor care trebuie sa-ti asigure un anumit serviciu, pare lucrul cel mai firesc din lume.

Multi din compatriotii nostri considera chiar un altfel de comportament inacceptabil: "nu pot sa ma duc cu mana goala". De multe ori o astfel de practica nu are consecinte, este inofensiva. Oferim cadouri pentru servicii care oricum ne vor fi prestate. Eventual obtinem o mai mare promtitudine. Cu alte cuvinte scopul este asigurarea unei loialitati a angajatului fata de institutia in care lucreaza si fata de scopurile pentru care functioneaza institutia. Schimbarea prioritatilor in cadrul activitatii (servirea unei persoane "peste rand") poate afecta eficienta institutiei, imaginea ei in exterior, etc.

In alta ordine de idei, primirea de cadouri poate sa creeze obligatii pentru viitor, obligatii care sa conduca la acte de coruptie mai grave.

Subiectii implicati sunt cadrele didactice, reprezentand subiectii explicitti si persoanele care ofera atentii, cadouri, subiectii impliciti, cei care provoaca dilema.

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2021
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 262 cuvinte
Nr caractere:
6 400 caractere
Marime:
25.55 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Data publicare:
10.06.2021
Structură de fișiere:
  • Redactarea unei dileme de etica profesionala.docx
Predat:
Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei , Universitatea din Bucuresti din Bucuresti (master)
Specializare:
politici si management in educatie
Materie:
etica si integritate academica
An de studiu:
I
Profesorului:
Elena Seghedin
Nota primita:
Nota 7

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Tema 1: Delimitarile conceptuale ale eticii. Etica in afaceri ETICA - MORALA - DEONTOLOGIE...
I. Etica. Aspecte specifice Ce inseamna oare "drept", "corect" si...
ETICA SI DEONTOLOGIA PROFESIONALA CAPITOLUL I NOTIUNI INTRODUCTIVE 1.-Morala si deontologia...
INTRODUCERE EXISTA ETICA IN AFACERILE ECONOMICE INTERNATIONALE? In contextul actual al...
1. Definitii ETICA - 1. Disciplina filozofica care studiaza principiile morale, originea,...
Sus!