Profesorul ca educator

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Definitie
2. Profesorul ideal - psiholog, pedagog, didactician, metodist. Explicarea termenilor
3. Enumerarea trasaturilor fundamentale pe care ar trebui sa le aiba profesorul ideal si motivarea acestora
4. Profesorul intre traditie si modernitate
5. Relatiile profesor-elev
Concluzii

Extras din referat:

Termenul ,,profesor" este definit in DEX ca fiind ,,o persoana cu o pregatire speciala intr-un anumit domeniu de activitate si care preda o materie de invatamant; persoana care indruma, educa pe cineva."

In conceptia mea, profesorul este responsabilul pentru procesul educativ. Dupa cum se stie, procesul educativ institutionalizat este unul extrem de complex, atat sub aspectul organizarii, cat, mai ales sub acela al fundamentarii stiintifice a raporturilor instituite intre principalii factori implicati in acest proces.

Profesorul este responsabil de modelarea personalitatii umane, de ceea ce filosoful Constantin Noica numea ,,devenirea intru fiinta a omului".

2. PROFESORUL-PSIHOLOG, PEDAGOG, METODIST. EXPLICAREA TERMENILOR

In invatamant, nu oricine poate indeplini cerintele complexului act educativ. In persoana sa, autenticul profesor trebuie sa insumeze calitati subtile de psiholog, pedagog, didactician si metodist, inventiv si infatigabil.

Psihologia (din gr."psyche"-suflet si ,,logos"-cuvant) este stiinta care are ca obiect studierea psihicului, a sufletului omului in complexitatea structurii sale intime. Unul din psihologii veacului XX, J. Boucher scria ca pedagogia nu poate fi o arta serioasa si eficace decat daca se sprijina pe psihologie.

Trebuie sa subliniem ca activitatea educativ-formativa, de care raspunzator este pedagogul, se intemeiaza pe cunoasterea devenirii fiintei umane, mai precis pe cunoasterea ipostazelor acestei fiinte, de la aceea de ins pana la aceea de persoana, apoi de personalitate si de personaj.

Pedagogia (din gr. Pais, paidos-copil, agein-a educa) este stiinta care are ca obiect cercetarea si aplicarea celor mai bune modalitati de educare a copiilor, tineretului si adultului.

Didactica este ramura pedagogiei care se ocupa cu teoria generala a instructiei, cu sitemul de invatamant, cu formele de organizare, cu scopurile procesului instructiv si cu relatiile dintre pedagog si elevi.

Metodica este o didactica speciala, particulara care arata drumul de urmat intr-o anumita disciplina.

3. CALITATILE PROFESORULUI IDEAL SI MOTIVAREA OPTIUNII PENTRU ACESTEA

In opinia mea, profesorul ideal ar trebui sa indeplineasca o serie de calitati. In primul rand, pentru a putea merge in fata unei clase de elevi, consider necesara o pregatire de specialitate inalt calitativa. Este inadmisibil ca atunci cand se prezinta in fata unor elevi sau studenti sa nu cunoasca materia pe care o preda si sa fi limitat la manual.

A doua conditie necesara este inclinatia spre aceasta meserie, deoarece nici un lucru nu va fi bine realizat daca nu se face si din placere.

Rabdarea este dupa parerea mea o conditie esentiala a unui profesor, deoarece consider ca nu toti elevii sunt genii si pricep din prima.

Competenta comunicativa ar fi o alta trasatura importanta a profesorului ideal. Ce folos sa aiba un solid bagaj de cunostinte, daca nu este capabil sa se exprime clar sau sa-si expuna opiniile si gandurile?

Profesorul trebuie sa fie creativ, sa nu fie obedient, pana la pierderea identitatii sale profesionale, fata de modalitatile didactice cazute in desuetudine, fata de sabloane, chiar daca, uneori acestea sunt suprasolicitate oficial.

Trebuie sa fie ingenios, pentru ca in general vorbind, profesorul este factorul determinant al succesului unei lectii, si nu structura in sine a acesteia , fie ea traditionala, fie moderna.

Profesorul trebuie sa fie un ghid, care indruma eforturile receptive ale elevilor, un ghid competent, inteligent, imaginativ, sensibil, cu elevat gust estetic si amabil, pentru ca prin intregul sau comportament, sa introduca in lectie dimensiunea estetica, sa sensibilizeze elevii si astfel sa creeze conditiile necesare realizarii comportamentelor unei educatii implicite, singura valida sub aspect psiho-pedagogic si didactic.

Orizontul lui cultural-artistic trebuie sa fie intins si sa-i permita a stabili, spontan, referiri la artele conexe, ale caror limbaje trebuie sa-i fie accesibile. Nu imi pot imagina un profesor opac fata de universurile sensibile ale operelor, rece si distant in relatiile cu elevii sau, mai rau, posomorat, refractar comunicarii libere si deschise cu discipolii sai.

Profesorul ideal trebuie sa abordeze studiul obiectului pe care-l preda, nu ca scop in sine, ci ca mijloc de realizare a obiectivelor educationale.

Alte calitati :

-echilibru intelectual, mintal, nervos

-curiozitate intelectuala

-spiritul si gustul observatiei, simtul critic, luciditatea fata de sine

-adaptabilitatea la cerintele elevilor

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Profesorul ca educator.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 524 cuvinte
Nr caractere:
8 328 caractere
Marime:
12.86KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Tag-uri:
educator, Pedagogie, invatamant
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Profesorului:
Elena Joita
Sus!