Ulei de motor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Uleiul de motor

Ce este uleiul?

Uleiul este factorul principal care poate mari sau micsora durabilitatea unui motor fiind alcatuit din doua conponenete de baza: uleiuri de baza care ajuta la lubrifierea partilor interne aflate in miscare fiind formate din petrol, material sintetizate chimic si un amestec de material sintetice si petroliere si aditivi care au rolul de a micsora consumul de carburant, de a reduce uzura motorului si de a elimina supraincalzirea.

Rolul uleiului

Uleiul de motor modern este un produs specializat, dezvoltat cu grija de ingineri si chimisti pentru a indeplini mai multe functii esentiale.

Uleiul din motor nu trebuie sa realize doar ungerea, el trebuie sa evite contactul direct dintre componentele motorului dar sa si protejeze impotriva uzurii. Pentru a evita coroziunea si in mod cert distrugerea componentelor motorului uleiul nu trebuie sa permita formarea de acizi care apar datorita oxidarii, condensului sau a unor impuritati datorate combustiei. Aceste impuritati ramase in motor impiedica functionarea si reduc eficienta combustibilului in timp ce scad performantele motorului, in final ducand la o uzura foarte mare a acestuia.

O particula mai mare de 20 de microni, firul de par avand 100 de microni, este foarte daunatoare motorului daca nu este evacuata sau inchisa intr-un recipient. Filtrarea joaca un rol important in aceasta situatie, dar uleiul nu trebuie sa permita formarea de impuritati in motor si sa mentina particulele contaminate in ''carantina'' pana ce acestea vor fi eliminate in filtrul de ulei.

Un alt rol important al uleiului este acela de a raci motorul, radiatorul se ocupa cu racirea parti superioare a motorului in schimb ce arborele cotit, axul cu came, distributia, pistoanele, rulmentii de presiune si alte componenete importante ale motorului sunt racite in principal de uleiul de motor.

Calitatiile uleiului

Alegerea uleiului cel mai potrivit pentru motor este de mult timp o problema pentru posesorul de autoturism. Datorita varietatii foarte mari de pe piata a marcilor si tipurilor uleiurilor suntem fortati ca singurul criteriu de cautare sa fie pretul. Pentru a avea un motor ''sanatos'' cat mai mult timp trebuie sa luam in serios aceasta problema a cautarii uleiului de calitate pentru a putea gasi cel mai bun compromis intre mai multe variabile. Pentru aceasta trebuie sa tinem cont de costul reparatiei totale a motorului, costul schimburilor de ulei dintre doua reparatii generale si costul unei segmentari, iar suma acestor reparatii impartita la kilometrii parcursi sa dea un pret pe kilometru cat mai mic.

Folosirea unui ulei de proasta calitate micsoreaza numarul de kilometrii parcursi intre reparatii ducand la cheltuieli semnificative care duc la cresterea pretului pe kilometru(P/km), acelasi lucru putand sa se intample si daca folosim un ulei prea performant si prea scump fata de necesitatile motorului.

Cerintele uleiului:

- Pastrarea vascozitatii optime: se refera la faptul ca la pornirea motorului rece sa avem un ulei subtire , iar la pornirea la cald sa avem un ulei suficient de vascos sa asigure presiunea si ungerea la parametrii normali. Temperatura este principalul factor de variatie a vascozitatii, de aceea toate uleiurile au un indice de vascozitate.

- Onctuozitatea buna: se refera la proprietatea uleiului de a se depune pe piesele cu care intra in contact

- Calitati antifrictiune adica uleiul reuseste sa reduca consumul de carburant, acesta putand sa scada chiar cu 15-20%.

- Calitati antistrivire se refera la rezistenta uleiului la presiunile foarte mari ce apar intre suprafetele aflate in contact si frecare.

- Calitati antioxidante si anifrictiune sint necesare pentru stabilitatea chimica a uleiului pe perioada recomandata de depozitare si mai ales de folosire.

- Calitati detergente ajuta la evitarea depunerii pe piesele motorului a impuritatilor

- Calitati antispumare ajuta la evitarea producerii spumei in motor fapt ce ar duce la distrugerea acestuia.

Proprietatile uleiului

1. Vascozitatea

Vascozitatea, cea mai importanta proprietate a unui ulei se refera la rezistenta la scurgere a uleiului. Vascozitatea unui ulei variaza in functie de schimbarile de temperatura (mai mica la caldura si mai mare cand este frig). Un ulei trebuie sa curga la temperaturi mici pentru a lubrifia eficient piesele motorului. In acelasi timp, la temperaturi ridicate, trebuie sa ramana suficient de vascos pentru ca pelicula de ulei de pe suprafetele metalice aflate in contact sa nu se rupa si astfel sa poata proteja motorul la temperaturi ridicate.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ulei de motor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
3/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 351 cuvinte
Nr caractere:
13 666 caractere
Marime:
125.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Organe de mașini
Tag-uri:
ulei, motor, proprietate, temperatura
Predat:
la facultate
Materie:
Organe de mașini
Sus!