Presă cu piuliță rotitoare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cricul cu piulita rotitoare este alcatuit din batiul (1) , surub de miscare (5 ), care este infiletat in piuluta(17), ghidata in batiu de stiftul cu cep(7), pe piulita se monteaza roata de clichet(8)pe o portiune hexagonala si manivela de actionare(9) cu un clichet si partile lui componente(14,15), fixata de catre inelul(10). In batiu, sub piulita se gaseste rulmentul(6) care asigura rotirea piulitei. Pe surubul de miscare se monteaza la partea superioara cupa(12) iar la partea inferioara se monteaza delimitatorul de cursa(4) care are si rolul de a impiedica rotirea surubului de miscare.

1.2. Functionarea

Functionarea cricului se bazeaza pe miscarile relative existente intre principalele elemente ale cricului: surub principal si piulita. Surubul principal fixat de un ghidaj prin intermediul stiftului poate sa execute numai o miscare de translatie pe verticala. Intre surubul principal si piulita existand miscare relativa datorita existentei si intre aceste doua elemente a filetului, surubul principal este obligat sa faca o miscare de translatie pe directia sus - jos.

Variantele constructive ale acestor cricuri se pot diferentia din punct de vedere constructiv, tehnologic si functional tinand cont de tipul mecanismului de actionare, forma corpului, forma piulitelor si forma cupei.

Ca mecanisme de actionare se pot folosi mecanismele de actionare cu clichet, cu avantajul unei manevrari usoare si rapide sau cu parghii simple.

Mecanismele cu clichet se pot diferentia in doua categorii: cu clichet orizontal si cu clichet vertical. Clichetul orizontal functioneaza executand miscari oscilatorii in jurul boltului intr-un plan orizontal. Clichetul vertical functioneaza executand miscari in jurul boltului intr-un plan vertical.

Mentinerea clichetului in golurile rotii de clichet se face sub actiunea greutatii proprii. Schimbarea sensului de actionare se face rotind cu mana 1800 clichetul in jurul boltului.

Constructia corpului cricului se poate face prin turnare, sau obtinut din profile laminate prelucrate pe masini-unelte.

1.3. Justificarea variantei alese

Batiul (1) este turnat din fonta Fc200, material ce corespunde cerintelor impuse cricului, iar turnarea este un procedeu tehnologic economic si eficient.

Batiul este prevazut cu doua canale de ghidare care determina si cursa cricului.

Forta care actioneaza in tija surubului F=12000 N. Filetul este trapezoidal cu pasul de 5 mm. Acesta este standardizat conform STAS 2114/1-75.

Filetul trapezoidal are o rezistenta si rigiditate foarte mare. Filetul trapezoidal asigura o buna centrare intre surub si piulita si se poate executa prin procedeul de frezare care este foarte productiv .

Se pot transmite sarcini mari in ambele sensuri, directia fortei fiind variabla. Randamentul este mai mare de 4-5 % decit filetul patrat.

Am ales pasul de 5 mm pentru a usura munca muncitorului si pentru scurtarea duratei cursei de lucru.

1.4. Avantaje

- este usor de manevrat

-se poate lucra cu forta mare si efort minim

-functionarea lina si fara zgomot

-posibilitatea de a realiza in mod simplu autofranarea

-nu necesita multa munca si nici calificare superioara a muncitorului

-permite utilizarea materialelor ieftine

-pret de cost scazut

1.5. Dezavantaje

-existenta unei frecari mari intre spirele filetului surubuluisi

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Presa cu piulita rotitoare
    • PPR.MCD
    • Presa cu piulita rotitoare.doc
  • Presa cu piulita rotitoare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, mcd
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
2 392 cuvinte
Nr caractere:
13 582 caractere
Marime:
130.08KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Organe de mașini
Tag-uri:
piulita, proiect
Predat:
la facultate
Materie:
Organe de mașini
Sus!