Design-ul unei mese festive de Crăciun

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nimic nu poate fi mai frumos decat sa ne petrecem seara de Craciun in compania familiei si a celor apropiati. Dar pentru ca totul sa fie perfect in acea seara magica, pe langa impodobirea bradului trebuie sa acordam o atentie maxima pentru decorarea mesei de Craciun.

Prin traditie, masa de Craciun este un eveniment important, mult-asteptat de toata lumea, astfel incat este absolut necesar sa ne ocupam cu atentie de acest aspect.

Servirea mesei in aceste zile nu se reduce doar la mancare, ci se asociaza cu revederea si cu reunirea intregii familii. De aceea vom crea un decor elegant si delicat folosind elemente naturale - crengute de brad, fructe si accesorii festive - lumanari, globulete, fundite, beteala.

Fie ca pregatim o cina in familie sau una cu prietenii apropiati, intotdeauna o masa frumos decorata care poarta "amprenta" Craciunului va incalzi si va inveseli atmosfera. Iata cateva sugestii care te vor ajuta sa-ti surprinzi placut familia si prietenii.

Mai intai de toate, atunci cand organizam o masa festiva trebuie sa stabilim sau sa cunoastem inca de la inceput numarul exact al persoanelor participante. In functie de aceasta informatie putem sa organizam toate detaliile. Cu cat sunt mai multe persoane cu atat trebuie sa muncim mai mult si avem nevoie de mai mult timp pentru aranjarea mesei si gatit.

Intotdeauna pentru decorarea mesei de Craciun este indicata o fata de masa dintr-un material din fibra naturala (crepsaten, damasc), de preferinta alba. In cazul in care sunt simple se pot pune servetele imprimate (combinatia alb-rosu fiind la moda), care pot fi impaturite in forma de triunghi sau sul si legate cu o fundita frumoasa sau stranse cu un inel special. Pot fi asezate si in paharele de apa sub forma de floare, sau deasupra farfuriei.

- Daca masa este in familie, se orneaza cu stelute decupate din staniol colorat si imprastiate pe masa sau cu crengute de brad, cusute pe margtinea fetei de masa; in cele doua capete ale mesei se aseaza cate un vas cu gatul stramb, in care se pun cateva crengute de brad sau vasc, iar de ramurele se atarna globuri mici colorate.

- Daca sarbatoarea se face in cadru festiv, masa se acopera cu o fata de masa brodata iar aranjamentele florale vor fi facute din brad, feriga sau vasc

- Cel mai indicat este sa folositi o fata de masa cat mai simpla, eventual intr-o singura culoare cu modele cat mai mici si mai discrete. Este foarte important sa folositi accente simple, dar elegante si cateva elemente centrale cu iz de sarbatoare.

O masa festiva se prezinta de obicei in felul urmator: se aseaza doua farfurii una peste alta, dedesupt cea de serviciu si deasupra cea pentru felul intai deasupra lor se pune servetelul. Se pun doua - trei cosulete pentru chifle sau paine, depinde cat de mare este masa. Furculitele se aseaza intotdeauna pe partea stanga a farfuriei si se pun in functie de felurile care vor fi servite, aliniate de la stanga spre dreapta.La dreapta farfuriei se pun cutitele cu partea taioasa spre farfurile tot in ordinea utilizarii lor. In fata farfuriei se pune lingura de supa cu curbura in sus si lingura pentru desert.Daca avem mai multe feluri de mancare nu aliniem toate furculitele si cutitele langa farfurii, nu punem mai mult de trei, restul tacamurilor ca de pilda linguritele de tort, furculitele si cutitele pentru baclava sau fructe se pun pe o tava in apropierea mesei.

Numarul de tacamuri si asezarea lor difera in functie de meniul servit la masa, dar aranjamentul de baza este obligatoriu. La mesele festive este obligatoriu sa schimbi tacamurile si sa folosesti pentru fiecare fel tacamul lui, la fel si farfuriile, dar pentru o masa mai putin pretentioasa nu este obligatoriu schimbarea lor continua

Clasicele farfurii din portelan alb pot fi inlocuite cu vesela in culori vibrante: rosu, verde, galben, albastru, violet, aramiu; cu portelanuri imprimate, care sa aminteasca de aerul sarbatoresc: lumanari, ghirlande, flori de craciunica sau cu farfurii in culorile sarbatorii: alb si rosu.Farfuriile simple albe cu marginea argintie, vor crea impresia unei atmosfere linistite si calme, spre deosebire de cele cu diferite imprimeuri. Pentru a da putina culoare, aseaza intre farfuria mare si cea pentru aperitiv un servetel de culoare albastru inchis.

In cazul in care vrem ca masa de Craciun sa fie mai putin formala, cel mai indicat este sa optam pentru un aranjament vesel. Efectul va fi un adevarat spectacol de culoare. De exemplu, farfuriile pot fi verzi iar fata de masa rosie. Alte combinatii cromatice pe care le putem lua in considerare sunt: alb-auriu, pentru un plus de caldura, sau rosu-violet, pentru a sugera un decor opulent, extravagant.

Culorile preferate ale lui Mos Craciun fac o pereche minunata pe masa de Craciun si sunt cea mai potrivita alegere pentru un Craciun in familie sau intre prieteni. Farfuriutele in forma de stea si servetelele rosii, cu motive de sezon, vor completa atmosfera de sarbatoare.

Nelipsite de la orice masa, fie ea festiva sau familiala, paharele nu sunt doar

Bibliografie:

1.www.decostyle.ro (08.10.2009, 16:30)

2.www.incasa.ro (08.10.2009, 17:45)

3 www.mos-craciun.ro (17.10.2009, 12:20)

4.www.referate.educativ.ro (17.10.2009, 15:50)

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Design-ul unei mese festive de Craciun.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 626 cuvinte
Nr caractere:
8 267 caractere
Marime:
13.55KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Merceologie
Tag-uri:
craciun, masa festiva
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice , Universitatea "Petrol - Gaze" din Ploiesti
Specializare:
Merceologie Si Managementul Calitatii
Materie:
Merceologie
Profesorului:
Amalia Ionita
Sus!