Caracterizarea Produsului Cafea

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1) Definitia produsului

Cafeaua intra in grupa stimulentelor. Aceasta, prin compozitia ei, actioneaza asupra sistemului nervos central si asupra sistemului circulator, inlaturand senzatia de oboseala si prelungind timpul afectat activitatii intelectuale, dar si fizice. Aceste efecte stimulatoare sunt conferite cafelei de cofeina prezenta, intre 1 si 3%.

La efectul reconfortant, de refacere a capacitatii de munca se adauga si valoarea ei gustativa deosebita, bine individualizata si inimitabila. Consumul exagerat de cafea dezechilibreaza fiziologic organismul, poate accentua starea de oboseala, reduce capacitatea de munca si poate crea dependent.

Istoria cafelei este la fel de bogată ca însăşi cafeaua, datând de mai mult de 1000 de ani. În occident, istoria cafelei începe cu trei secole, dar în Orientul Mijlociu ea este consumată de toate paturile sociale încă din vechime.

Prima referinţă la cafea, din surse înregistrate, datează din secolul al IX-lea, dar cu multe secole înainte, existau multe legende arabe despre băutura misterioasă şi amară cu puteri stimulatoare.

Primele plante de cafea au fost aduse pe coastele Marii Roşii din Africa. La început cafeaua era considerată aliment şi nu băutură. Triburile est-africane măcinau boabele crude de cafea şi prin amestecarea cu grăsime animală obţineau o pasta pe care o modelau sub formă de bile. Acestea erau consumate de războinicii tribului pentru a avea mai multă energie în timpul luptelor.

Începând cu anul 1000 e. n., renumitul tămăduitor Avicenna, administra cafea în chip de medicament. Etiopienii obţineau un fel de vin din fructele de cafea, prin fermentarea în apa a boabelor uscate.

Proprietăţile stimulative ale cafelei au fost considerate de mulţi în acele timpuri, generatoarele unui extaz religios, iar cafeaua ca băutură şi-a câştigat o reputaţie mistică, învăluită în mister şi asociată cu preoţii şi doctorii. De aceea nu este surprinzător ca două legende puternice au apărut pentru a explica descoperirea acestei boabe magice.

I. Se povesteşte ca prin 1400 un păzitor de capre yemenit, pe nume Khaldi a observat cum caprele sale deveneau neastâmpărate şi energice după ce mâncau fructele roşii care creşteau în tufişurile necunoscute de pe acele meleaguri. Chiar şi-n timpul nopţii animalele erau vioaie şi agitate. Foarte mirat, a hotărât să guste şi el din aceste fructe. După puţin timp se simţea mai puţin obosit şi parcă avea mai multă energie. Khaldi a dus fructele la o mânăstire din apropiere, unde stareţul a fiert fructele în apă obţinând un lichid amar dar aromat, foarte stimulator, care alunga oboseala şi somnolenţa. De atunci călugării au început sa folosească acesta calitate a boabelor pentru a rămâne trezi pe parcursul lungilor rugăciuni şi meditaţii, în aşteptarea inspiraţiei divine.

II. Cealaltă poveste este cea a unui dervis musulman care a fost condamnat de duşmanii lui să rătăcească împreuna cu prietenii săi prin desert şi astfel să moara de foame. Mergând prin pustiu şi disperaţi că vor muri de foame, au început să mănânce boabele unui arbust şi chiar să facă o supa din ele. Aceste boabe le-au dat puterea să învingă oboseala şi să ajungă până în oraşul Moch. Au denumit planta şi boabele sale Mocha, în cinstea acestui eveniment.

Prima butura ce conţinea cafea, era vinul făcut din boabe de cafea, apa şi miere. De altfel, cuvântul cafea îşi are originea în vechiul cuvânt arab Qahvah, cu sensul de vin.

Multe scrieri considera cafeaua originară din regiunea Kaffa Etiopia. De aici, a fost răspândită de către arabi în Yemen şi cultivată. Prima cafea purta numele portului arab la Marea Roşie, Al Mukkan (Mocca). Devine faimoasă datorită faptului că era singurul loc din lume unde se găsea. Odată cu deschiderea canalului Suez, portul principal pentru peninsula Araba devine Aden. De aici pleacă spre toate zările.

Turcii au introdus cafeaua în 1453 la Constantinopol, dar primul magazin s-a deschis abia în 1475, numit Kiva Han. În Europa, cafeaua pătrunde la 1500 prin porturile Alexandria şi Smyrna. Olandezii încep cultivarea cafelei în coloniile Batavia şi Java, francezii în Martinica şi Antile, englezii, spaniolii şi portughezii în Asia şi America.

În 1727 cafeaua ajunge în Brazilia unde începe să fie cultivată pe suprafeţe din ce în ce mai mari. Devine în scurt timp una dintre resursele economice principale ale tarii.

La 1773 cafeaua este proclamată băutura naţională a Statelor Unite ale Americii.

În 1822, în Franţa, este construit primul aparat pentru cafea expresso.

Hills Bros, la 1900 începe ambalarea în vid, chimistul Satori Kato obţine prima cafea solubilă.

2) Calitatea produsului

A) Caracteristici tehnice şi proprietăţi organoleptice:

- aspect: pulbere fină, granulată, omogenă şi fără aglomerări;

- culoare: de la brună la brună roşcat, uniformă în întreaga masă;

- gust şi miros: specifice plăcute, bine exprimate, fără gust sau miros străin, fără gust de caramel.

B) Proprietăţi fizico-chimice:

- solubilitate: solubilă 100% în apă caldă şi rece;

- umiditate: maximum 4%;

- pH: maximum 4,5-5;

- corpuri străine: absente.

C) Reguli pentru verificarea calităţii: verificarea calităţii se face pe loturi, prin lot înţelegându-se marfa de aceiaşi calitate, tip comercial şi livrată de acelaşi furnizor.

D) Verificarea aspectului exterior al marcării: aceasta operaţiune se va efectua la minimum 1% din numărul total al ambalajelor de transport, cu examinarea fiecărui recipient.

Observații:

UNIVERSITATEA CRESTINA DIMITRIE CANTEMIR

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caracterizarea Produsului Cafea
    • Continut proiect cafea.doc
    • Prima pag + cuprins.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 675 cuvinte
Nr caractere:
15 104 caractere
Marime:
19.08KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Merceologie
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Sus!