Caracterizarea merceologica a mărfurilor cosmetice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

INTRODUCERE

Dorinta omului de a se infrumuseta isi are originile in Antichitate. Cu timpul, aspiratia spre frumusete a devenit o adevarata arta. Fiecare faza a civilizatiei umane a dat nastere unor conceptii proprii despre frumusete, care trebuiau atinse cu ajutorul cosmeticelor. Minele de coloranti din epoca glaciara si obiectele paleolitice fac dovada ca oamenii preistorici aveau retete proprii de preparare a cosmeticelor. Alifiile erau pastrate in vase de os sau de ardezie. Toate aceste ustensile din paleolitic au fost apoi imitate in Egipt si lucrate in metale nobile. Egiptenii, incepand cu frumoasa Cleopatra, au descoperit multiple procedee de infrumusetare.

In Europa insa, populatia era mult mai inapoiata din punctul de vedere al igienei. Tenul gras, nespalat, cu urme de afectiuni dermatolgice, era acoperit cu un machiaj excesiv. Romîncele erau foarte naturale. Se crede ca datorita climei si vietii in mare parte rurala, ele nu aveau probleme dermatologice. Cu timpul insa, cosmetica a reusit a se dezvolta in sensul imbunatatirii starii de sanatate si frumusete a intregii populatii, chiar si a acelor popoare cu acces limitat la aceasta categorie de produse, fie din considerentul cutumelor, al veniturilor ori al factorilor de tin de productie, localizare, resurse.

Timp de 2000 de ani arsenicul, plumbul si mercurul – trei dintre cele mai periculoase elemente chimice – au fost incluse in formulele produselor cosmetice. Ele au dus la deteriorarea pieli si chiar moartea prematura a utilizatorilor. Azi cosmeticele oscileaza intre doua tendinte. Unele mizeaza pe inteligenta naturii fiind preparate pe baza de extracte naturale si ecologice. Altele sunt inovatii in materie, cu lipozomi, colagen, alfa-hidroxiacizi, coenzima Q10. Produsele sunt testate dermatologic si oftamologic o perioada indelungata. Un singur caz de intoleranta sau alergie si munca e luata de la capat. Intr-o societate cu drepturi ale consumatorului bine delimitate, nimeni nu isi permite sa lanseze produse cu efecte secundare. Produsele cosmetice comercializate nu trebuie să pericliteze sănătatea umană atunci când sunt respectate condiţiile de utilizare, şi anume: prezentarea produselor, etichetarea, instrucţiunile privind conservarea, depozitarea, utilizarea şi îndepărtarea acestora, precum şi orice altă indicaţie prevăzută de fabricant, respectiv de importator.

În ultimul deceniu, s-a produs pe plan mondial, o imensa diversitate de bunuri cu uz cosmetic. Accesul consumatorilor zi de zi la cosmetice depinde de mecanismele prin care se formeaza sortimentul industrial (al producătorilor), completat cu un sortiment adecvat provenit din import si prin care se formeaza sortimentul comercial la nivelul grosistilor si detailistilor.

Productia româneasca de produse cosmetice s-a ridicat la o valoare de 44 milioane de euro în anul 2005, detinând 20 % din piata totala a cosmeticelor, care se cifreaza la 220 milioane de euro si înregistreaza un ritm anual de crestere cu 15%. Restul de 80 % este asigurat de import sau de companiile multinationale care activeaza piata româneasca. În România sunt înregistrate 22 de societati producatoare de cosmetice.

Produsele cosmetice, de îngrijire si articolele de toaleta reprezinta o piata foarte importanta, ale carei cifre de afaceri sunt ametitoare. În 1999 s-au înregistrat vânzari de cosmetice în zonele principale ale lumii, dupa cum urmeaza:

• Europa de Vest: 26 miliarde de euro, la mica diferenta

• America de Nord: 23 miliarde de euro,

• Japonia: 12 miliarde de euro, iar

• restul lumii 20 miliarde de euro.

În baza acestor date se poate reprezenta grafic (figura 1.1) distributia mondiala a pietei cosmeticelor în respectiva perioada de referinţă.

Figura 1.1 : Distributia pietei produselor de toaleta si de îngrijire în zonele importante ale lumii – 1999

Sursa: în baza datelor statistice preluate din “Tehnologia produselor cosmetice”, vol. 1, Editura Corson, 2000, autor: Ecaterina Merica

Piata mondiala a produselor cosmetice si de toaleta a fost evaluata în anul 2000 la 175,4 miliarde USD, cu 2,2 mai mult decât în 1999. Principalii producatori din domeniu, pe plan mondial, in anul 2001sunt (cu cotele de piaţă) :

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caracterizarea Merceologica a Marfurilor Cosmetice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
5.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
5 485 cuvinte
Nr caractere:
30 685 caractere
Marime:
113.86KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Merceologie
Predat:
la facultate
Materie:
Merceologie
Sus!