Utilitatea realizării măștii scutan

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In urma prepararii substructurilor organice, la nivelul dintilor raman zone de dentina denudata mai mult sau mai putin intinse.

Particularitatile plagii dentinare impun masuri urgente de realizare a protectiei acesteia deoarece plaga dentinara nu are posibilitate de aparare locala si mai ales de vindecare. Scopul tratamentului plagii dentinare si al protectiei substructurilor organice este de a opri penetrarea toxinelor si florii microbiene spre tesutul pulpar, de a impiedica scurgerea limfei dentare si de a pastra integritatea functionala a pulpei si a odontoblastelor care o compun.

Prepararea substructurii organice desfiinteaza stopurile centrice ca si punctele de contact proximal, favorizand migrarea dintilor din momentul prepararii si pana la aplicarea aparatului gnatoprotetic definitiv. In aceiasi masura desfiintarea stopurilor centrice prin preparare, dezechilibreaza ocluzia creand o adevarata disfunctie terapeutica, insotita de pierderea relatiilor mandibulo-craniene, subdimensionarea etajului inferior, compresiuni articulare, tulburari musculare.

In scopul prevenirii acestor neajunsuri, se recomanda ca in sedinta in care s-a realizat prepararea substructurilor organice, sa se treaca de urgenta la protezarea tranzitorie si de urgenta, urmarind multiple obiective.

Un prim obiectiv il constituie realizarea protectiei mecanice a substructurilor organice preparate precum si tratamentul medicamentos protector, calmant al plagii dentinare, prin introducerea in elementele de agregare ale aparatului gnatoprotetic tranzitoriu, a diverselor substante medicamentoase.

Un al doilea obiectiv il constituie conservarea pozitiei dintilor unii in raport cu ceilalti, deoarece pierderea punctelor de contact cu vecinii si antagonistii in urma prepararii substructurii organice, relaxeaza membranele desmodontale, dintii avand tendita la migrare. Protezarea tranzitorie reface contactele dento-dentare, coservand pozitia dintilor pe arcada.

Conservarea relatiilor intermaxilare de ocluzie, relatiei centrice si relatiei de postura, constituie un al treilea obiectiv al protezarii tranzitorii.

Repozitionarea mandibulo-craniana corecta prin inaltari de ocluzie, realizare de planuri inclinate, pinteni ocluzali, in cazul malrelatiilor mandibulo-craniene, reprezinta un alt obiectiv al protezarii tranzitorii.

In urma prepararii subgingivale a substructurilor organice se desfiinteaza peretele de suport al inelului gingival, santul gingival virtual devenind real. Protezarea tranzitorie asigura conditiile dirijarii corecte a cicatrizarii parodontiului marginal lezat, prin refacerea suportului inelului gingival permitandu-i acestuia sa se stranga in jurul microprotezei.

Protezarea tranzitorie cu aparate mobile devine obligatorie si deosebit de utila in cazul dirijarii cicatrizarii la nivelul crestelor alveolare edentate.

In cazul cand arcada dentara este completa si urmeaza a se efectua un numar de extractii dentare, se amprenteaza arcada inainte de extractie. Dupa ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Utilitatea Realizarii Mastii Scutan
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
854 cuvinte
Nr caractere:
5 757 caractere
Marime:
7.85KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicină
Predat:
la gimnaziu
Sus!