Ulcer Gastric

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ulcerul gastric

Ulcerul este boala caracterizata prin aparitia la nivelul stomacului sau duodenului a unei leziuni ulceroase, adica a unei pierderi de substanta digestiva ,ce evolueaza în pusee acute, periodice, produse prin actiunea clorhidropeptica a secretiei gastrice.

Clasificarea dupa localiyare

Ulcerul duodenal- este cal mai des întâlnit tip de ulcer. Apare aproape de doua ori mai frecvent la barbati decât la femei,desi in multe parti ale Occidentului proportia pare ca s-a inersat.

La barbati,spre deosebire de ulcerul gastric,aparitia ulcerului duodenal se produce intr-o perioada mai timpurie a vietii,de obicei in jurul varstei de 25 de ani,maximum pana la 45 de ani.La femei,ulcerul duodenal apare mai tarziu,de obicei la 45 de ani si peste.Spre deosebire de ulcerul gastric,cel duodenal nu se malignizeaza(cancerizeaza) aproape niciodata.

In sec.al XIX-lea,ulcerul gastric era mult mai frecvent intalnit decat cel duodenal .In sec. al XX-lea,insa,s-a produs o schimbare,in sensul ca incidenta ulcerului duodenal a depasit incidenta celui gastric.Totusi,se pare ca,incepand din 1950,s-a inregistrat o scadere a frecventei ulcerului duodenal in tari occidentale ca Marea Britanie si S.U.A.

Mai exista si deosebiri regionale.De exemplu,in Marea Britanie incidenta ulcerului duodenal creste pe masura inaintarii spre Nord.Ea este mai mare in Scotia decat Anglia de Sud-Est.

Ulcerul gastric

Exista cateva deosebiri intre ulcerul gastric si cel duodenal.Durerea este prezenta in 50% din cazurile de ulcer gastric,fiind localizata,de obicei,in aceeasi zona ca si in ulcerul duodenal.Potolirea durerii prin ingestie de hrana,de lapte sau antiacide,este mai rara,dar chiardaca aceasta are loc,este,adesea,de scurta durata.De obicei,durerea revine cam la 30 de minute dupa masa,dar in unele cazuri,intervalul fara dureri se poate prelungi pana la cateva ore.La unii bolnavi,ingestia de alimente intensifica durerea.

Ulcerul gastric este mai rar insotit de alte simptome ca greata si varsaturile.Totuti.inapetenta(lipsa poftei de mancare) este de 2 ori mai curenta la bolnavii cu ulcer gastric si apare cam la doua treimi din bolnavi.De aceea,daca o persoana,are,zilnic,dureri dupa mese,la care se adauga inapetenta,este mai probabil sa aiba ulcer gastric.Cei cu ulcer gastric merg mai curand la doctor decat cei cu ulcer duodenal,adica dupa o suferinta de mai putin de un an

Factorii de risc

- CofeinaFoarte raspandita este parerea ca prea multa cafea determina aparitia ulcerului sau agraveaza simptomele acestuia.Nu aceasta este insa realitatea.Este adevarat ca secretia de acid gastric este stimulata de cafea,indiferent daca aceasta este,sau nu,decafeinizata.Nu exista insa dovezi ca ingestia cafelei sau a unei mari cantitati de bauturi cafeinizate,cum sunt cele de cola,ar provoca aparitia ulcerului.Totusi,se pare ca daca inainte ati baut multa cafea,riscul de a face,mai tarziu ulcer duodenal este mai mare.

- Consumul de alcoolS-a sugerat,de asemenea,ca alcoolul,consumat in cantitate mare,ar fi ulcerigen,intrucat el stimuleaza secretia de gastrina si acid clorhidric.Dar nu exista dovezi concludente ca alcoolul ar provoca sau exacerba un ulcer.

- Alti factori de risc sunt:stresul,regimul alimentar,fumatul de tigarete,secretia de acid si factorii genetici.

Epidemiologie

E mai putin frecvent decât ulcerul duodenal, este întâlnit cu frecventa maxima dincolo de decada a V-a a vietii si are o incidenta egala la ambele sexe.

- Unele ulcere gastrice (UG) se comporta ca si ulcere duodenale (UD), în special cele care sunt situate mai jos.

- Sunt mai frecvente la barbati. Raportul femei-barbati este de 2:1 în UG si 7:1 în UD

- Exista o predispozitie genetica familiala pt. UG la cei cu grupa sangvina AII, apare la cei saraci.

- UD prezinta o rata mai ridicata a aciditatii gastrice fata de normal, iar în UG are valori normale s-au crescute.

- UD raspunde bine la tratament medical, iar UG numai dupa operatie, recidivând mai frecvent, malignizare.

Anatomie patologica

Ulcerul tipic Cruveilhrer ¬se distinge de celelalte pierderi de substanta gastrice, eroziunea sau exulceratia simplex (Dieulafoy), prin

Observații:

Ulcer gastric/ Etiologia, tablou clinic, clasificarea, tratamentul,profilaxia.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ulcer Gastric.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6.7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 369 cuvinte
Nr caractere:
13 688 caractere
Marime:
540.78KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Profesorului:
M.V. Negrean
Sus!