Tulburarile de mers reprezinta o patologie frecvent intalnita in practica medicului ortoped pediatru.
Cu cat diagnosticul este pus mai precoce, cu atat tratamentul este mai usor de efectuat, iar rezultatul este mai bun.
Trebuie tinut cont de antecedentele perinatale ale copilului, precum si de statusul neurologic in evaluarea gravitatii anomaliilor membrelor inferioare.
Piciorul stramb congenital reprezinta o urgenta perinatala. Dubutul tratamentului ortopedic se face din prima zi de viata.
Capacitatea copilului de a merge corect este o sursa permanenta de ingrijorare pentru parinti. Adesea, copiii sunt adusi la doctor pentru anomalii fiziologice cum ar fi hallux varus, platfus, genu varum sau genu valgum.
Deviatia mediala a degetelor sau piciorul de porumbel este motivul cel mai frecvent de trimitere. Deviatia mediala sau laterala se refera la marimea unghiului de progresie al piciorului. Este vorba de unghiul pe care il face axul lung al piciorului pe directia de mers. In mod normal, acesta este de 5? extern, dar variaza de la 5? intern pana la 15? extern.
Sursa deviatiei mediale a degetelor poate fi la nivelul piciorului (metatarsus varus), al treimii inferioare a membrului (torsiunea interna de tibie) sau al coapsei (anteversie femurala persistenta). Copilul mic are un mers cu baza larga de sustinere, asociata cu flexiea si rotatia externa a coapsei pe bazin, prin contractura musculara si extensia incompleta a genunchiului. Pe masura ce se amelioreaza stabilitatea, contractura dispare, permitand rotatia interna a membrului inferior.
7. 2 Diformitatile piciorului Pozitia fatului in utero influenteaza forma piciorului. Diformitatile de le acest nivel apar in asociere cu diverse anomalii de modelare cum este plagiocefalia, torticolisul si luxatia congenitala de sold. Cea mai comuna diformitate este piciorul calcaneovalg care intalneste cu grade diferite la o treime dintre copii si poate fi depistata la nastere.
Metatarsul adductus este mai rar intalnit (1%) si se depisteaza mai ales atunci cand copilul calcand spre interior. In ambele cazuri este important de facut diagnosticul diferential cu luxatia congenitala de sold, prin ecografie - la sugari - sau radiologie - la copiii mai mari.
Potrivit de jos in sus, piciorul metatarsus adductus este reniform, partea anterioara a piciorului fiind deviata medial.
7. 3 Torsiunea tibiala Torsiunea tibiala se refera la rasucirea osului in jurul axului care uneste genunchiul cu glezna. Poate fi evaluata cu ajutorul unghiului coapsa-picior, copilul fiind in decubit ventral, cu genunchiul flectat la 90?. Unghiul se masoara la intersectia prelungirii axului lung al piciorului cu axul coapsei.
In mod normal, variaza intre 10? intern si 40? extern.
Similar diformitatile piciorului, torsiunea tibiala poate fi influentata de pozitia in utero. Torsiunea interna este se observa la copiii mici, cand se asociaza cu accentuarea fiziologica a arcuirii ...
Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont