Trombangeita obliterantă boala buerger etiologie simptomatologie diagnosticul tratamentul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Trombangeita obliteranta este o boala inflamatorie a arterelor si venelor, urmata de tromboza si obstructia partiala sau totala a vaselor. Cel mai frecvent afectate sunt arterele cu diametru mediu sau mic de la membrele inferioare.

Etiologie. Aparitia tulburarilor se produce de obicei sub 35 de ani. Predminanta sexului masculin este aproape exclusiva.

Etiologia este inca neprecizata. Tutunul a fost luat in considerare, intrucat 90% din bolnavi sunt sau au fost mari fumatori de tigarete. Incetarea fumatului duce la oprirea evolutiei procesului patologic.

Simptomatologie. Caracteristice sunt manifestarile de ischemie periferica la membrele inferioare, cu aspectul unei claudicatii intermitente, sau durerile de decubit, nocturne, aparute la un barbat tanar, sub 35 de ani, mare fumator. Durerile au cel mai adesea localizare distala, in molet sau in regiunea plantara. Tulburarile trofice pot aparea de la inceput cu ulceratii sau gangrena limitate distal si semne inflamatorii nete in jurul zonei de necroza.

Atingerea concomitenta a membrelor superioara este prezenta la mai mult de 70% din bolnavi. Adesea leziunile se exprima printr-un sindrom Raynaud, mai rar bilateral.

O flebita superficiala, frecvent cu caracter migrator, preceda sau insoteste manifestarile de ischemie periferica. Flebita este localizata de obicei la gambe, segmentara, superficiala, are caracter recidivant si nu cuprinde niciodata axul venos profund.

Examenul arterelor periferice arata permeabilitatea celor mari (femurale, poplitee) si abolirea pulsatiilor la pedioase si/sau tibialele posterioare, precum si absenta stigmatelor clinice de ateroscleroza.

Diagnosticul. Un barbat tanar, sub 35 de ani, fumator, care are semne de ischemie periferica, precum si istoric de tromboflebita superficiala, recidivanta. In favoarea trombangeitei obliterante pledeaza: aparitia de manifestari ischemice la membrele superioare sau sindrom Raynaud cu ulceratii precoce, absenta diabetului sau valori normale ale colesterolului si lipidelor serice. Aortografia aduce elemente semnificative.: aspect normal al vaselor mari (aorta, iliace, femurale). Trombangeita localizata la membrele superioare, cu sindrom Raynaud secundar, poate fi confundata cu boala Raynaud.

In unele cazuri tromboflebita superficiala, migratoare, preceda cu o perioada variabila de timp aparitia trombangeitei obliterante. In aceste situatii se vor lua in considerare cauzele posibile ale flebitelor migratoare (in special neoplasme abdominale). Tratamentul este asemanator celui al aterosclerozei obliterante a membrelor. Suprimarea obiceiului de a fuma este de cea mai mare importanta.

Folosirea vasodilatatoarelor periferice este de asemenea indicata pentru accelerarea dezvoltarii circulatiei colaterale.

In stadiile acute ale bolii, medicatia anticoagulanta fie cu Heparina, fie cu preparate de dicumarina are o indicatie mai evidenta decat in ateroscleroza obliteranta, mai ales cand este prezenta si ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Trombangeita Obliteranta Boala Buerger Etiologie Simptomatologie Diagnosticul Tratamentul
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
541 cuvinte
Nr caractere:
3 288 caractere
Marime:
5.78KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicină
Predat:
la gimnaziu
Sus!