Tratamentul coxa vara corectarea colului femural

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Restaurarea pozitiei normale a capului femural in acetabul, in asa fel incat polul superior al capului femural sa fie indreptat mai degraba proximal decat medial masura care previne largirea plafonului acetabular, cu subluxatie consecutiva.

Alungirea graduala a muschilor gluteus medius si abductori, care sunt adeseori scurtati cu 3 5 cm. (Alungirea intempestiva in aceste cazuri poate produce o presiune excesiva asupra cartilajelor articulare ale articulatiei soldului, ducand la coxartroza. ) Crearea unui spatiu suficient pentru a mari eficienta muschilor gluteus minimus si gluteus medius, eliminand astfel semnul Trendelenburg. Pentru a atinge acest scop, trohanterul mare trebuie plasat in asa fel incat distanta de la apexul sau la o linie verticala ce trece prin capul femural sa fie egala cu distanta corespunzatoare de partea neafectata. O asemenea deplasare laterala va elimina atat contactul cat si suportul dintre trohanterul mare si pelvis si corectarea oricarei adductii de contractura.

Tehnicile pe care le-am pus la punct pentru corectarea deformarilor colului femural ne permit atingerea simultana a tuturor acestor scopuri, concomitent cu adaptarea tratamentului la particularitatile fiecarui pacient in parte. In toate cazurile, reconstructia colului femural se realizeaza dupa efectuarea unei osteotomii in balama, in plan sagital sau frontal.

In varus usor al colului femural, cu o scurtare minima a tesuturilor moi, corectarea se poate realiza acut, dupa osteotomie (fig. 17. 2). Un exemplu este cazul unui pacient de 9 ani cu coxa vara congenital si cu o scurtare de 3 cm a membrului (fig. 17. 3). Am efectuat o osteotomie in balama (convexa superior) cu o rotatie de corectie a fragmentului proximal, folosind cabluri conectate la o arcada. Fixarea a durat 28 de zile.

17. 2 Coxa vara cu scurtare femurala In cazurile de varus femural asociat cu o scurtare considerabila a femurului si cu deformari ale genunchiului in plan frontal, noi corectam scurtarea si deformarea genunchiului in acelasi timp cu marirea unghiului col diafiza femurala. In acest fel, femurul poate fi alungit la doua nivele (fig. 17. 6). Aceasta abordare este ilustrata de cazul unei paciente de 9 ani cu coxa vara si cu o scurtare de 3 cm (fig. 17. 7). Pentru a rezolva ambele probleme, am efectuat o osteotomie subtrohanteriana cu rasucirea acuta a arcadei proximale (la care era atasat fragmentul osos), precum si o osteotomie in treimea mijlocie a femurului. Tractiunea a durat 21 de zile.

Dupa 53 de zile de fixare, cand am remarcat o regenerare osoasa adecvata, am indepartat arcada superioara a fixatorului.

17. 3 Coxa vara severa Unul dintre obiectivele terapeutice in coxa vara este restabilirea pozitiei capului femural in interiorul acetabulului, cu polul superior situat superior. Aceasta masura previne aparitiei coxartrozei deformante. Cu o aliniere corespunzatoare a capului femural, spatiul femural devine uniform, iar panta planseului acetabular se ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tratamentul Coxa Vara Corectarea Colului Femural
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
711 cuvinte
Nr caractere:
3 838 caractere
Marime:
5.89KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicină
Predat:
la gimnaziu
Sus!