Terapia Culorilor - Cromoterapia

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.Ce este Cromoterapia?.1
2.Metodele folosite in cromoterapie.2
2.1 Singurul aparat de terapie prin culori din Constanţa, la Facultatea de Medicină Dentară.2
3.Care sunt culorile folosite in cadrul tratamentului naturist.4
4. Culori ce stimuleaza si culori ce frineaza.5
5. Sinestezia : cum e sa vezi sunetele si sa simti gustul formelor geometrice?.6
6.Tehnici de cromoterapie.9
6.1. Expunerea corpului la lumina colorata.10
6.2. Solarizarea apei.10
6.3. Cromopunctura.11
6.4. Culoarea interioarelor.11
6.5. Culoarea vestimentatiei.12
6.6. Culoarea alimentelor.12
6.7. Vizualizarea interioara.15
6.8. Culorile pietrelor pretioase.16
7. Varsta, sexul si efectul termic al culorilor.18
8. Ce spune despre tine culoarea ta preferata.20

Extras din referat:

Cromoterapia isi are originile din cele mai vechi timpuri. Aceasta tehnica de vindecare prin culoare a luat nastere cu mii de ani in urma in tarile din Orient (India si China). Anticii considerau ca prin culoare se poate obtine controlul asupra emotiilor si asupra intregului organism al omului. Terapia prin culoare este un tratament naturist care nu este periculos, nu provoaca dependenta sau alergii. In prezent exista mai bine de 300 de afectiuni care se vindeca cu ajutorul cromoterapiei.

Vechii chinezi s-au folosit de culori si in scopuri diagnostice.Pentru ei o piele:

• de culoare rosie - semnifica o tulburare energetica in meridianul inimii;

• de culoarea galbena - un exces energetic in meridianul splina-pancreas;

• de culoare verzuie - un exces energetic in meridianul ficatului etc.

1. Ce este cromoterapia?

Cromoterapia este o tehnica de vindecare prin culoare ce se axeaza pe proprietatea celulelor umane de a fi influentate de undele electromagnetice (lumina alba, razele X, ultraviolete, etc). Atunci cand fiintele umane simt o afectiune, campul electromagnetic al organismului se dezechilibreaza, iar cromoterapia are rolul de a-l regla, de a restabili echilibrul lui.

Grecii si romanii foloseau si ei, foarte eficient, si tot ca o forma de cromoterapie, razele ultraviolete.De la indieni ne-au parvenit cunostintele despre legaturile care exista intre culori si cele sapte chakre (plexurile esentiale ale organismului uman).Cunoastem faptul ca charkrele acumuleaza energii subtile luminoase, colorate diferit, pe care le distribuie apoi in interiorul organismului.

Fiecarei chakre ii corespunde una dintre cele sapte culori de baza ale spectrului luminii albe descompuse prin prisma.Atunci cand o anumita chakra este slab energizata, va aparea in organism o proasta functionare sau chiar o tulburare.De obicei este suficient ca in aceste cazuri respectiva chakra sa fie dinamizata si incarcata cat este necesar plexului corespomdent.Acest lucru poate fi facut prin expunere directa la o radiatie luminoasa de culoare corespunzatoare respectivei chakre, din zona plexului afectat.

Terapia prin culori se realizeaza prin baie de lumina, iradiere succesiva pe punctele de acupunctura, iradiere succesiva cu mai multe fascicule de culori diferite sau pe portiuni diferite ale corpului.

2. Metodele folosite in cromoterapie

Una dintre modalitatile cele mai usoare si accesibile oricui este ca putem beneficia de efectele acestui tratament naturist zilnic. Cum? Foarte simplu: alegerea culorilor hainelor cu care ne imbracam in functie de afectiunile noastre sau in functie de ce dorim sa rezolvam in ziua respectiva.

O alta metoda a cromoterapiei este sa va procurati sticle colorate din fabrica in culorile dorite pe care sa le umpleti cu apa. Acestea vor fi inchise ermetic si expuse cat mai mult timp la soare. Continutul sticlei va fi baut in locul apei obisnuite.

Cea mai eficienta tehnica vindecarii prin culoare este lampa de cromoterapie. Aceasta lampa este ermetic inchisa careia i se adauga filtre de culori in functie de necesitatile dumneavoastra. La aceasta lumina se expune corpul gol de la 3 minute pana la 3 ore pe zi.

Evident ca pentru a sti cum si ce culoare sa alegi este necesar sa cunosti semnificatiile si caracteristicile acestora.

2.1 Singurul aparat de terapie prin culori din Constanţa, la Facultatea de Medicină Dentară

Accesul dificil la asistenta medicala, ineficienta terapiilor clasice in anumite cazuri, aparitia efectelor adverse la medicatia de sinteza chimica sau pretul crescut al medicamentelor sunt doar cateva dintre motivele care i-au determinat pe unii pacienti sa apeleze la medicina complementara sau la terapiile naturiste.

Medicina complementara se afla in mijlocul multor controverse, fiind mai mult sau mai putin acceptata de comunitatea medicala, pentru ca rezultatele terapeutice nu pot fi cuantificate prin metodele clasice ale cercetarii clinice. Specialistii spun ca terapiile naturiste si medicina complementara sunt apanajul medicinei holistice, adica abordeaza pacientul in integralitatea sa: somatic, psihic si spiritual.

Medicii stomatologi constanteni au inteles ca medicatia nu reprezinta totul in tratarea unui pacient si vor sa se infrupte si din tainele medicinei complementare. Primul pas a fost facut.

In prezent, Facultatea de Medicina Dentara (FMD) din Constanta are in dotare patru aparate utilizate in medicina complementara. Conducerea FMD este de parere ca medicii stomatologi, in general, sunt interesati de latura tehnica a profesiei, nepercepand corpul uman ca pe un intreg. ’’Avem un aparat de termografie, unul de magnetoterapie, un altul de biorezonanta si un al patrulea, care se bazeaza pe terapia in culori”, a declarat decanul FMD, prof. univ. dr. Corneliu Amariei. Aparatele vin din Germania si medicii constanteni se afla deocamdata la stadiul de traducere a materialelor documentare primite de la colegii nemti.

Totusi, aparatul de terapie prin culori a fost scos din cutie si medicii au inceput sa il utilizeze.Ideea de baza a aparatului este ca informatiile diferitelor sisteme care sunt afectate de boala pot fi descompuse in culorile de baza, in rosu, verde, galben si albastru. Acest aparat isi propune sa produca revitalizarea celulelor prin echilibrarea raportului anabolism-catabolism, regularizarea lichidului acidobazic.

De asemenea, prin terapia pe baza de culori se urmareste regularizarea microcirculatiei la nivelul capilarelor sangvine. Aparatul trebuie utilizat in completarea medicatiei prescrise de cadrul medical si nu depisteaza neaparat o afectiune, ci doar indica un dezechilibru la nivelul organismului. Pacientul se aseaza pe un scaun, de mana dreapta îi este prinsa o bratara cu ajutorul careia i se masoara tensiunea arteriala si care face legatura dintre organism si aparatul propriu-zis. Aparatul are un ecran impartit in patru dreptunghiuri, unul rosu, altul verde, un altul galben si al patrulea este albastru. In cazul in care organismul este sanatos, toate cele patru dreptunghiuri se lumineaza, iar cand la nivelul corpului unul dintre organe este bolnav sau pacientul se confrunta cu un deficit de energie din cauza unei afectiuni, dreptunghiurile raman intunecate.

Aparatul este prevazut cu un scanner care este indreptat spre stomacul pacientului si care lumineaza, pe rand, in cele patru culori, transmitand energia de care organismul are nevoie. Sunt indicate sedintele de cate 15 minute.S-a constatat ca, la persoanele tinere, scanarea sistemului si a organelor arata un echilibru intre culori.

La persoanele cu afectiuni cronice, aparatul indica lipsa unor culori care poate fi compensata prin dispozitivul de tratament al aparatului. Aparatul are un program de scanare a patru organe, ficat, plamani, intestine, rinichi si dispune de un set de programe terapeutice individualizat.

Observații:

Acest document a fost sustinut in cadrul Facultatii de Inginerie Aerospatiala , materia Fizica culorii predata la masterul "Grafica inginereasca si design industrial", an 1.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Terapia Culorilor - Cromoterapia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
6 902 cuvinte
Nr caractere:
40 811 caractere
Marime:
2.23MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Profesorului:
Ligia Petrescu
Sus!