Stomatologie - rolul fluxului salivar în cario rezistență

Previzualizare referat:

Extras din referat:

rata fluxului salivar de repaus (RFR), care in medie este de 0, 30 ml/min, cu un prag de atentie cand aceasta scade sub 0, 10ml/min; rata fluxului salivar stimulat (RFS) care in medie este de 2ml/ min, cu un prag de atentie cand valoarea scade sub 0, 70 ml/min; mai mult de 50% din aceasta secretie este asigurata de glanda parotida.

Saliva de repaus este prezenta in permanenta sub forma unui strat subtire cu grosimea de 1-10 microni pe toate suprafetele orale avand in principal un rol protectiv.

Prin actiunea sa, fluxul salivar stimulat are un rol important in autocuratire si asigurarea unui timp de clearence adecvat. Astfel reziduurile alimentare si flora microbiana sunt dispersate in intreaga cavitate bucala, impiedicandu-se formarea placii bacteriene doar pe anumite sedii, in acest mod se asigura clearence-ul (timpul de stagnare in cavitatea bucala) bacteriilor orale, al glucidelor din dieta, al fluorului si al unor agenti chimici antiplaca si antibacterieni.

Scaderea ratelor de secretie din diferite motive fiziologice sau patologice are ca rezultat declansarea in scurt timp a unei forme acute de boala carioasa (caria rampanta) caracterizata de aparitia a noi carii active chiar si pe suprafetele cario-rezistente, de acutizarea evolutiei cariilor cronice si de aparitia cariilor secundare marginale.

In cadrul unor boli cronice autoimune (sindrom Sjogren), a unor tulburari hormonale (diabet zaharat), neurologice (boala Parkinson), psihologice (depresii), ale sistemului imunitar (SIDA), salivare (sialolitiaze), a malnutritiei, anorexie nervoase si menopauzei, RFR si RFS scad, crescand astfel atat carioactivitatea cat si riscul cariogen individual.

Iradierea terapeutica a capului si gatului determina reducerea drastica a fluxului salivar care provoaca o crestere dramatica a incidentei cariei dentare.

Xerostomia - senzatia de uscaciune a suprafetelor mucoasei orale poate fi indusa si medicamentos mai ales in cazul unor asocieri, cand fie ca se reduce stimularea anumitor receptori din glande (antagonist ai receptorilor histaminici, antidepresive triciclice, agenti antihipertensivi cu actiune centrala), sau scade nivelul de hidratare a tesuturilor orale.

Medicamentele blocante a si ss adrenergice contribuie atat la instalarea xerostomiei, cat si la schimbarea compozitiei salivare (diminuarea concentratiei proteice) crescand si mai mult riscul de aparitie a noi carii.

Excizia chirurgicala a unei glande salivare majore creste riscul cariogen pe cadranul respectiv, in aceste cazuri fiind indicata fluoroterapia locala si eliminarea glucidelor rafinate din alimentatie.

O dovada clinica a importantei rolului jucat de fluxul salivar in promovarea cariorezistentei este aparitia cariei de biberon la copiii sub trei ani. La acesti copii apar carii rampante chiar si pe suprafetele netede la dintii temporari cariorezistenti (incisivi). Biberonul contine lapte sau alte fluide cu un pH acid bogate in carbohidrati fermentabili. In ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Stomatologie Rolul Fluxului Salivar In Cario Rezistenta
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 248 cuvinte
Nr caractere:
6 566 caractere
Marime:
12.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicină
Predat:
la gimnaziu
Sus!