Stenoza Tricuspidiana Stenoza Aortica Stenoza Aortica Congenitala

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Stenoza tricuspidiana (S. T. ) se caracterizeaza prin reducerea orificiului tricuspidian, creandu-se astfel un obstacol in trecerea sangelui din atriul drept in ventriculul drept, in timpul diastolei.

Stenoza aortica (S. A. ) se caracterizeaza prin reducerea suprafetei de deschidere a orificiului aortic, constituind astfel un obstacol in fata ejectiei sistolice a ventriculului stang si poate fi congenitala sau dobandita.

Dintre S. A. dobandite, cele mai frecvente au ca etiologie reumatismul articular acut. S. A. de origine reumatica poate fi calcifiata sau necalcifiata.

Ateroscleroza este cauza cea mai frecventa a S. A. intalnite dupa varsta de 50 de ani. In multe din aceste cazuri S. A. este calcifiata. O forma particulara este S. A. calcifiata idiopatica.

Tulburarile hemodinamice sunt evidente cand dimensiunile orificiului aortic sunt reduse cel putin 1/4 fata de cele normale.

Hipertrofia ventriculului stang (hipertrofie concentrica) este unul dintre aceste mecanisme, prin care se pot dezvolta presiuni ridicate pentru un volum intracavitar normal, peretele ventriculului stang marindu-si grosimea si reducand volumul rezidual. Durata perioadei de ejectie este crescuta, in parte si prin cresterea frecventei cardiace. Viteza de ejectie este de asemenea crescuta, datorita presiunilor ridicate din ventriculul stang.

La efortul fizic debitul cardiac devenind inadecvat solicitarilor si avand drept consecinta scaderea irigatiei in unele teritorii circulatorii (cerebral, exprimata prin sincope de efort; miocardic, manifestata prin angorul de efort etc. ). In S. A. severe pe plan clinic apar semnele insuficientei cardiace mai intai ale celei stangi, apoi ale insuficientei cardiace globale.

Simptomatologie Manifestari functionale Dispneea de efort Angina de piept - S. A. fiind valvulopatia care asociaza cel mai frecvent cu angorul de efort. In cele mai multe cazuri este vorba de o insuficienta coronariana functionala.

Sincopa de efort. Sincopa de efort se poate instala brutal sau poate fi precedata de prodroame ca: oboseala fizica, vertije, dispnee sau angor. Pierderea cunostintei poate dura 1-3 minute si se poate insoti de convulsii. Alteori, sincopa de efort este inlocuita de lipotimii sau vertije.

Semne clinice Inspectia regiunii precordiale nu pune in evidenta semne demne de retinut. La palpare, in S. A. severe se poate percepe un soc apaxian deplasat in jos, si uneori, in afara.

Freamatul sistolic cu sediul pe marginea dreapta a sternului, la nivelul spatiilor intercostale al II-lea al III-lea. La percutie, aria matitatii cardiace poate fi marita.

La auscultatie, semnul caracteristic il constituie prezenta suflului sistolic situat cu maximum de intensitate in spatiul al II-lea intercostal drept. Un caracter important il constituie asprimea suflului. Iradierea catre clavicula si vasele gatului este de asemenea tipica pentru S. A. In protosistola se poate auzi un zgomot sec, scurt, cu tonalitati inalte ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 086 cuvinte
Nr caractere:
12 256 caractere
Marime:
10.96 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicina
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Stenoza Tricuspidiana Stenoza Aortica Stenoza Aortica Congenitala
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
Definitie - stenoza mitrala reprezinta reducerea ariei utile a orificiului mitral sub 2,5 cm2...
Dorinta de a cunoaste mai multe lucruri despre boala pentru a putea acorda primul ajutor in...
Definitie. Cardiopatiile congenitale/malformatiile cardiace congenitale reprezinta totalitatea...
Cardiopatiile congenitale sunt afectiuni ale inimii prezente la nastere si care se datoreaza unei...
Anomalii structurale ale cordului si vaselor mari prezente la nastere cu o incidenta 0.5-1.5% din...
Sus!