Sisteme de transport activ

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Transportul transmembranar al unor substante împotriva gradientelor fizice, precum si mentinerea unor inegalitati de concentratie ionica (de exemplu, pentru sodiu si potasiu) nu pot fi explicate decât daca se ia în considerare existenta unor mecanisme de transport activ („pompe"). Aceste mecanisme, care se realizeaza cu consum de energie metabolica, pot interveni fie accelerând deplasarea de-a lungul unui gradient., fie di¬minuând sau chiar suprimând efectul gradientelor electro-chimice.

In functie de modul în care se realizeaza si se utilizeaza energia ne¬cesara, transporturile active pot fi de doua tipuri: transportul activ pri¬mar si transportul activ secundar (cotransportul electrogen).

Transportul activ primar se caracterizeaza prin faptul ca utilizeaza direct ATP in vederea transportului, care este realizat cu ajutorul unor ATPaze specifice fiecarei specii ionice sau molecule transportate. Este din nou vorba despre structuri moleculare proteice cu zone hidrofobe care traverseaza membrana. Hidrolizand ATP, aceste structuri elibereaza energia necesara unor transconformâri generate prin fosforilare.Transconformarile mobilizeaza substratul spre fata opusa a membranei. Aici procesul se inverseaza prin defosforilare, urmata de trecerea ciclica într-o a doua configuratie,apta sa asigure transportul altui substrat in sens invers.

Cea mai bine cunoscuta dintre ATPazele de transport este Na+/k+ ATPaza formata dintr-o subunitate „catalitica" – alfa(Mr:100 000 daltoni) si o subunitate glicoproteica beta (Mr:50 000 daltoni fig.28).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme de transport activ.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
832 cuvinte
Nr caractere:
4 677 caractere
Marime:
1.33MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!