Cea mai buna examinare trebuie sa aiba in vedere regiunile anatomice, iar examinarea propriu-zisa sa fie facuta intr-o anumita ordine, potrivit legilor mecanicii articulare si musculare.
Oasele ofera suprafete de inspectie pentru muschi si reprezinta parghii de miscare.
Agentul dinamic al locomotiei este reprezentat de muschiul scheletic.
3. 1 Simptomele Simptomele majore ale suferintei sistemului locomotor sunt: (durerea (impotenta functionala Bolnavul cu o afectiune a aparatului locomotor poate sa acuze unul sau mai multe simptome ca: durerea, impotenta functionala, atitudinea vicioasa si diformitatea, tulburarile de sensibilitate.
Durerea este simptomul subiectiv cel mai frecvent, care imbraca aspectele cele mai felurite ca loc de aparitie, intensitate caractere si evolutie. Mecanismul fiziopatologic al durerii in afectiunile aparatului locomotor este complex si in mare parte necunoscut. Mai frecvent intalnim asa-numitele dureri somatice, conditionate de excitatia extero- si proprioceptorilor, iar durerile asa-numite viscerale, care se refera la segmentul interoceptiv, se intalnesc mult mai rar. Durerea pe care o acuza bolnavul are urmatoarele caracteristici: intepatoare, usturatoare, arzatoare, lancinanta, sfisietoare sau pulsatila. Ea poate fi continua sau intermitenta, progresiva sau alternanta ca evolutie, bine localizata sau difuza, vie sau surda, superficiala sau profunda.
Aceiasi agenti provocatori (ciupirea, inteparea, caldura, curentul electric etc.
) aplicati pe o zona limitata si pentru scurt timp provoaca dureri intepatoare, dar aplicati pe o zona mai larga si pentru o perioada de timp mai lunga dau dureri arzatoare. Durerile pulsatile rezulta din coliziunea undei pulsatile cu organele sensibile la durere.
Proiectia senzatiei dureroase si localizarea durerii la tegument se pot realiza cu unele mici erori, deoarece claritatea si intinderea proiectiei pot sa varieze. Durerea profunda este adesea descrisa ca fiind difuza si vag localizata.
In cazurile care impulsurile initiale care merg de-a lungul caii pentru durere, in orice punct de la nerv la cortex, dau nastere unei senzatii proiectate in regiunea periferica, inervata de organele terminale ale acestei cai, apare o durere patologica proiectata.
In cazurile in care durerea este proiectata intr-o zona indeparatata fata de punctul de excitare al organului terminal si in general superficial fata de acest punct, apare o durere referita.
Durerea profunda cu origine in organele aparatului locomotor poate fi inabusita, chinuitoare sau sfredelitoare, iar localizarea ei este greu de realizat, deoarece tinde sa iradieze. Ea este deosebit de neplacuta si chiar provoaca greata.
Caracterul durerilor pe care le acuza bolnavul ne poate sugera de la inceput diagnosticul. Astfel, daca bolnavul acuza o durere lombara mai veche, care la un moment dat, in urma unui efort de ridicare, iradiaza intr-unul din membrele inferioare, ne vom ...
Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont