Riscuri de contaminare în practica medicală

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Exercitarea profesiunilor din domeniul medical implica expunerea personalului la factori de risc specifici. Dintre acestia, riscul de contaminare reprezinta unul din riscurile profesionale medicale majore. Acesta apare datorita expunerii personalului la agentii de contaminare specifici in cursul exercitarii profesiei. Exista reglementari legale pentru diminuarea si/sau evitarea riscului de contaminare a personalului medical.

Contaminarea se poate produce prin expunere la agenti fizici, agenti chimici si farmaceutici, si agenti biologici. In practica medicala exista potential de contaminare radioactiva, contaminare chimica si contaminare infectioasa.

Contaminarea radioactiva apare ca rezultat al expunerii profesionale la radiatii ionizante si/sau la materiale radioactive solide, lichide sau gazoase folosite in activitatile nucleare medicale de diagnostic si tratament. Grupa de risc major o constituie personalul din sectiile de radiologie si radiodiagnostic, expunerea profesionala fiind practic neglijabila la celelalte categorii de personal medical.

Contaminarea chimica ca rezultat al expunerii profesionale la agentii chimici si farmaceutici folositi in activitatea medicala: substante chimice solide, lichide sau gazoase, care pot fi toxice, corosive ori inflamabile; medicamente si substante chimioterapice, care pot fi citotoxice, genotoxice, mutagene, teratogene sau carcinogene. Contaminarea chimica se poate realiza, de asemenea, prin expunere la deseurile chimice rezultate din activitatea medicala. Poate afecta toate categoriile de personal medical.

Contaminarea infectioasa apare ca rezultat al expunerii profesionale la agenti biologici, reprezentati de sange sau alte fluide biologice, virusuri, bacterii, paraziti si/sau toxine ale microorganismelor etc. Poate afecta toate categoriile de personal medical prin contact cu organismul bolnav sau purtator de boli infectioase si cu produsele biologice ale acestuia, in cursul activitatilor de diagnostic si tratament, sau prin contact cu deseurile infectioase rezultate din activitatea medicala. In scopul evitarii acesteia trebuie respectate precautiunile universale, standarde fundamentale, reglementate in Romania prin Ordinul MS nr. 894/1994, care se refera la masurile ce trebuie aplicate de personalul medico sanitar in practica medicala, in scopul evitarii contaminarii infectioase atat a personalului medical, cat si a pacientilor.

Bibliografie:

Hotararea nr. 1093 din 16/08/2006 privind stabilirea cerintelor minime de securitate si sanatate pentru protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de expunerea la agenti cancerigeni sau mutageni la locul de munca (Monitorul Oficial, Partea I nr. 757 din 06/09/2006).

Hotararea nr. 1092 din 16/08/2006 privind protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de expunerea la agenti biologici in munca (Monitorul Oficial, Partea I nr. 762 din 07/09/2006)

Ordonanta de urgenta nr. 78 din 16 iunie 2000 privind regimul deseurilor (Monitorul Oficial, Partea I nr. 283 din 22 iunie 2000)

Revista Actualitati stomatologice, Nr. 5 Anul II octombrie 2000

Institutul de boli infectioase "Prof. Dr. Matei Bals" : Implementarea unui program de diminuare a riscurilor intr-un spital

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Riscuri de contaminare in practica medicala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
814 cuvinte
Nr caractere:
4 756 caractere
Marime:
10.00KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
riscuri, contaminare, practica medicala, deseuri
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!