Regimul de prelucrare a instrumentarului din maternități

Extras din referat:

Procesarea corectă a instrumentarului şi echipamentelor medicale înainte sau după utilizare, are o deosebită importanţă în prevenirea infecţiilor nosocomiale. Alegerea metodei de dezinfecţie şi/sau sterilizare trebuie să ţină cont de categoria instrumentarului şi de modul în care acesta este folosit în asistenţa pacienţilor.

Din raţiuni practice, instrumentele şi obiectele utilizate în asistenţa medicală sunt clasificate în trei categorii, după riscul de transmitere a infecţiilor pe care îl presupune utilizarea acestora (după Spaulding):

- instrumente critice;

- instrumente semicritice;

- instrumente noncritice

Clasificarea instrumentelor şi dispozitivelor/ echipamentelor medicale în trei categorii corelează cu clasificarea procedurilor de procesare.

Instrumentele care vin în contact cu ţesuturile sterile sau sistemul vascular, care penetrează pielea sau mucoasele, cum ar fi: bisturiurile, acele, cateterele vasculare, implanturile, alt instrumentar chirurgical invaziv. Asemenea instrumente necesită STERILIZARE între utilizări cu respectarea strictă a recomandărilor producătorului aparaturii de sterilizare, atunci când se folosesc aparatele de sterilizare, sau timpul de contact recomandat de producător, atunci când se utilizează sterilizanţi chimici. Înainte de sterilizare acestea trebuie dezinfectate.

Instrumentele care vin în contact cu mucoasele (cu excepţia mucoasei periodontale), sau cu soluţii de continuitate ale pielii. Exemple: echipament de anestezie şi respiraţie asistată. Asemenea instrumentar necesită sterilizare, sau cel puţin dezinfecţie de nivel înalt, între utilizări. Termometre orale sau rectale şi suprafeţe netede, dure (căzi de hidroterapie), necesită dezinfecţie de nivel intermediar între utilizări.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Regimul de prelucrare a instrumentarului din maternitati .pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2015
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Marime:
493.95KB (arhivat)
Publicat de:
Vasile Macovei
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
An de studiu:
IV
Nota primită:
Nota 8
Sus!