Pubertatea Si Adolescenta Transformari Biologice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Adolescenta este fara indoiala perioada vietii in care schimbarile de anatomie si de fiziologie sexuala sunt cele mai importante.

La fata: 1. Dezvoltarea sanilor 2. Cresterea parului pubian mai intai tepos, devenind repede cret 3. Prima menstruatie 4. Cresterea parului axilar Componente psihosociale Mari adaptari psihologice insotesc aceste numeroase schimbari fizice. Acceptarea modificarilor propriei imagini, ajustari la diverse nivele de energie, stabilirea identitatii de sine si rezolvarea conflictelor cu caracter sexual sunt tot atatea adaptari de realizat.

Reactiile la variatiile propriei imagini merg de la neliniste cu privire la procesul maturizarii pana la satisfactia de a avea un corp adult. Baietii sunt deseori nelinistiti cu privire la marimea penisului si a testiculelor, coreland acest fapt cu virilitatea si cu performanta sexuala.

Fetele sunt nelinistite de dezvoltarea sanilor lor si de aparitia menstruatiei, de iregularitetea acesteia, mai ales daca aceasta este diferita de ceea ce experimenteaza colegele lor. Adolescentii ar trebui informati ca talia penisului si a sanilor nu are nici o legatura cu abilitatile functionale si ca este normal ca ciclul menstrual sa fie neregulat in primul an. O perceptie a emotiilor cu caracter sexual insoteste aceste schimbari corporale. Aceste emotii trebuie de asemenea sa fie integrate in acceptarea imaginii de sine. A se adapta la diverse nivele de energie reprezinta o alta problema importanta a adolescentului. O mai mare capacitate psihica, insotita de comportamente impulsive sunt observabile la el. Aceste comportamente impulsive sunt necesare pentru a face fata tensiunilor si nelinistilor legate de schimbarile corporale. Odihna si somnul sunt foarte importante pentru a raspunde cerintelor cresterii. Activitati calme precum lectura sau televizorul ofera un ragaz eforturilor fizice. Stabilirea identitatii de sine poate fi derutanta si deconcertanta. De exemplu, stapanirea corpului deprinsa in copilarie este zdruncinata de cresterea navalnica si de aparitia caracterelor sexuale secundare. Aceasta perioada duce insa la un nou statut si la o perioada mai stabila. La saisprezece ani, adolescentul poate obtine permisul de conducere, iar la optsprezece poate sa voteze. Relatiile heterosexuale se dezvolta si grupul de persoane de aceeasi varsta reprezinta o sustinere excelenta. Pe parcursul acestei perioade de tranzitie, adolescentul invata sa isi asume rolul de adult si sa devina un membru productiv al societatii. Conflictele sexuale sunt dificil de rezolvat. Cultura occidentala le recunoaste adolescentilor o maturitate psihica, insa nu le recunoaste dreptul de a trai o sexualitate adulta. Ei experimenteaza puternice impulsuri sexuale pe care trebuie sa le controleze. In perioada pubertatii, masturbarea si observarea organelor genitale a celor de aceeasi varsta este inca frecventa, mai ales la baieti; este pur si simplu o etapa a dezvoltarii. Aceste observatii au ca ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
613 cuvinte
Nr caractere:
3 340 caractere
Marime:
5.48 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicina
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Pubertatea Si Adolescenta Transformari Biologice
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
Desi fiecare etapa de varsta isi are valoarea ei in evolutia fiintei umane deoarece este...
In toate speciile dezvoltarii umane, de la cele mai indepartate si pana la cele mai evaluate,...
Pubertatea este perioada de dezvoltare a corpului de la copi-larie spre maturitate. Este marcata...
PERIOADA ADOLESCENTEI I. Caracteristici generale ale evolutiei adolescentei Perioada...
Adolescenta reprezinta o perioada initiatica in care fiecare incepe sa cunoasca mai bine...
Sus!