Protecția pulpodentinară în cazul obturării cu amalgam în cavitatea de clasă II

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Importanta foarte mare se acorda pragului gingival unde nu trebuie aplicat nici un material de protectie.

Orice suprafata a dintelui, pe care s-a lucrat cu instrumentar manual sau rotativ, va fi acoperita de un strat organo-mineral numit detritus dentar remanent sau noroi dentinar sau smear-layer. Acesta produce o sigilare a canaliculelor dentinare.

De aceea este lasat pe loc in cazul obturarii cu amalgam.

Smear layer va fi acoperit cu un strat de varnish cand stratul de dentina este mai mare de 2mm. Cand peretele de dentina este foarte subtire (0, 5 mm) aplicam un liner tip ciment cu efect terapeutic (exemplu hidroxid de calciu exemplu Dycal, Procol peste acesti lineri se aplica ca baza, cimenturi tip oxifosfot de Zn, ciment policarboxilic, ciment glassionomer.

Liner tip Suspensie (varnish) Solutie Ciment Adezivi pentru amalgam Ciment Policarboxilic Oxifosfat de zinc Glassionomer Protectia pulpo-dentinara este in functie de profunzimea cariei: carii cu distructie minora; carii extinse.

1. Carii cu distructie minora In cazul acestor carii profunzimea preparatiei se situeaza imediat sub jonctiunea smalt dentina si nu submineaza peretii verticali.

Protectia pulpo-dentinara consta in acest caz in protejarea peretilor cu lac (varnish) sau cu un adeziv special pentru amalgam.

Lacul (varnish-ul) se aplica prin badijonarea peretilor cavitatii cu buleta de vata cu volumul 1/3 din volumul cavitatii sau cu o pensula speciala imbibata in lac. Se fac doua aplicari succesive. Dupa fiecare se usuca lacul 2-3 minute.

2. Carii extinse In aceste cazuri distructia coronara este mare, cuspizii sunt subminati. De aceea trebuie captusiti cu materiale cu rezistenta mecanica suficienta. Materialele tip ciment (exemplu: oxifosfat de zinc, ciment glassionomer, ciment policarboxilic) se aplica in cavitate in straturi, condensate cu un fuloar special pentru ciment (sferic rotund, cu un capat neted), de dimensiuni adecvate procesului carios.

Spatiul lasat pentru obturatie de amalgam este de 2 mm.

In cazul utilizarii cimentului fosfat de Zn ca baza, inaintea aplicarii lui trebuie folosit un varnish pentru a prevenii efectul toxic al materialului varnish-ul se aplica in 2 straturi care se usuca apoi cu aer.

In cazul utilizarii amalgamului cu sistem adeziv (AMALGAM BOND), se conditioneaza suprafata dentinara cu Amalgam Bond activator timp de 10 secunde apoi se spala si se usuca, apoi se aplica adhesive agent timp de 30 secunde amalgamul se insera inainte ca bondingul sa se usuce.

PROTECTIA ORGANULUI PULPO-DENTINAR Multe materiale de obturatie care au proprietati foarte bine in ceea ce priveste restaurarea, pot crea probleme pentru organul pulpo-dentinar. De aceea, tratamentul si protectia pulpei ce rezulta in urma indepartarii tesuturilor afectate se face diferit in functie de mai multi factori: tipul de evolutie al cariei lent situarea cariei fata de camera ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Protectia Pulpodentinara In Cazul Obturarii Cu Amalgam In Cavitatea De Clasa Ii
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
2 056 cuvinte
Nr caractere:
11 504 caractere
Marime:
20.56KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicină
Predat:
la gimnaziu
Sus!