Proiect Stomatologie Principiile Unor Designuri Cavitare Conservative

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Timpul restaurator de tip invaziv reprezinta o etapa importanta dar nu obligatorie a terapiei minim invazive a cariei dentare.

Indicatiile acestuia sunt din ce in ce mai restranse, modelul medical de tratament asociindu-l in permanenta cu masurile preventive.

In modelul de tratament traditional specialistii s-au concentrat asupra unor solutii mecanice, dictate mai mult de exigentele materialului de restaurare existente in acea epoca si mai putin de bazele biologice ale declansarii si evolutiei bolii carioase.

Prin restaurarea tuturor leziunilor carioase (cavitare sau necavitare, active sau inactive), prin aceleasi tipuri de cavitati la toti pacientii, indiferent de riscul cariogen, tiparul evolutiv si exigentele pacientilor, tratamentul chirurgical clasic, a dus la un sacrificiu important de tesuturi dentare afectate reversibil si chiar sanatoase, atat pacientii cat si medicii intrand in cercul vicios al circuitului repetitiv restaurativ.

Prin distructia excesiva de tesuturi dentare cu scopul de a prepara cavitati tipice, rectangulare cu pereti verticali si unghiuri ascutite, de a realiza extensii preventive ideale la toti pacientii, chiar si in tratamentul unor leziuni mici, cronice sau necavitare, s-a reusit de fapt fragilizarea organului dentar si cresterea pericolului ca restaurarea sa fie inlocuita peste un timp. inlocuiri repetate pe acelasi dinte extind preparatiile din ce in ce mai mult, prognosticul unui dinte ce a intrat in acest ciclu fiind din ce in ce mai rezervat.

Evolutia cunostintelor privind etiopatogenia cariilor cu implicare activa a factorilor de risc, tiparul de evolutie al cariei cu formarea barierelor biologice de aparare, progresul instrumentarului operativ, cu introducerea LASER-ului, a metodei mecano-chimice, abraziunii cu aer, al tehnicilor de restaurare, ca si diversitatea si fiabilitatea materialelor, a schimbat complet strategia tratamentului restaurator care tinde sa devina neinvaziv, sau din ce in ce mai putin invaziv.

Preparatiile moderne pentru materialele biomimetice si chiar pentru amalgam, astazi au un design conservativ, bazandu-se mai mult pe marmea, forma si pozitia leziunii carioase decat pe un termen preconceput de forma de contur, realizand astfel urmatoarele obiective: mentinerea unui miez de substanta dentara sanatoasa cat mai mare si obtinerea unor margini de restaurare cat mai groase.

Este necesar sa realizam un acces la leziunea carioasa si sa indepartam acele zone de smalt si dentina care sunt infectate, degradate si distruse ireversibil. Smaltul demineralizat din jurul cavitatii si dentina demineralizata de la baza ei vor fi privite ca tesuturi pre-cariate, deoarece ele au un potential de remineralizare.

In selectarea materialelor pentru restaurarea leziunii initiale, trebuie sa se tina seama de factori precum: tiparul cariei; fortele ocluzale; capacitatea de a proteja structura dentara; fizionomia; dimensiunea cavitatii; factori ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proiect Stomatologie Principiile Unor Designuri Cavitare Conservative
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 204 cuvinte
Nr caractere:
6 628 caractere
Marime:
12.62KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicină
Predat:
la gimnaziu
Sus!