Histomorfologia articulației temporomandibulare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Considerata a fi cea mai complexa articulatie a organismului uman, ATM este una din componentele principalele componente ale sistemului stomatognat. Este o articulatie sinoviala compusa, de tipul diartrozei bicondiliene, cu menisc interpus.

In perioada de crestere, cartilajul condilian nu este identic cu cartilajul de conjugare de la nivelul epifizelor unui os lung.

Formarea si cresterea cartilajului condilian se face prin multiplicarea condroblastelor existente si prin diferentierea din alte tipuri celulare.

Capul condilului este format din tesut osos spongios invelit in corticala; corticala este formata din tesut osos compact.

Suprafata articulara a condilului este acoperita doar cu o patura de tesut conjunctiv fibros in care fibrele de colagen realizeaza o impletitura si se dispun paralel cu suprafata.

Invelisul condilian este format din fascicule dense de fibre de colagen si fibrocite.

Fasciculele de fibre colagene sunt ondulate si majoritatea sunt tangentiale cu suprafata condiliana, formand o structura rezistenta.

Fibrocartilajului condilian unii autori ii descriu 3 zone: 1. zona articulara: fibre colagene orientate paralel cu suprafata articulara 2. zona proliferativa: subtire, uniforma 3. zona de fibrocartilagiu Structura si grosimea zonelor variaza in functie de procesele de remodelare, cu varsta si cu fortele aplicate. Invelisul articular condilian prezinta o grosime mai importanta in partea antero-posterioara de 0, 5 mm si este mai subtire la nivelul versantului superior de 0, 1-0, 2 mm.

Dupa Hansson invelisul ATM prezinta 4 straturi: 1. stratul de tesut conjunctiv fibros 2. stratul de celule mezenchimale nediferentiate 3. stratul de fibrocartilagiu 4. stratul osos Cavitatea glenoida Tuberculul articular este format din os spongios acoperit cu o patura fina de os compact corticala.

Peretele posterior al cavitatii glenoide nu este acoperit de fibrocartilagiu ci doar de un tesut conjunctiv fibros care corespunde periostului.

Meniscul intraarticular ATM este o articulatie de apozitie. Elementele constitutive provin din doua blastomere diferite: a. un blastomer condilian, evoluat dorsal, care contribuie la formarea cartilajului condilain, meniscului si aponevrozei muschiului pterigoidian extern b. un blastomer glenoidian, din care se dezvolta structurile articulare din etajul superior.

Bureletul anterior este format din fibre colagene orientate in toate sensurile care anterior se continua cu capsula, iar antero-intern se continua cu muschiul pterigoidian lateral.

Zona centrala a meniscului contin fibre colagene, orientate sagital si paralel cu suprafata; in mod exceptional pot fi si orientate vertical.

Bureletul superior este mai gros, in functie de profunzimea cavitatii glenoide. El se leaga posterior cu o capsula bilaminara, formata dintr-o lama bogata in tesut conjunctiv lax, vase, nervi si o lama fibroasa ce contine si fibre elastice.

Fibrele colagene din ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proiect Histomorfologia Articulatiei Temporomandibulare
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
850 cuvinte
Nr caractere:
5 153 caractere
Marime:
241.13KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicină
Predat:
la gimnaziu
Sus!