Progresul tehnologic continuu din ultimele decenii si mai ales din ultimii ani a avut si are un impact incontestabil asupra medicinii. Protocoalele managementului medical s-au modificat mult in majoritatea afectiunilor, in raport cu tehnicile diagnostice si terapeutice moderne, bazate pe o aparatura din ce in ce mai complexa, pe o variata gama de proteze si implanturi, produsi biotehnologici, grefe de organ. Numeroase acte diagnostice sau terapeutice pot fi. digitalizate, telecomandate. Prin depistarea precoce, cura radica, aparitia patologiei cuplului pacient-proteza, pacient implant, pacient grefa tisulara sau grefa de organ, afectiunile clasice si-au schimbat nu numai standardele de ingrijire ci si tabloul clinic obisniut. (Prof. Dr. Florin Topoliceanu) Proteza este un aparat sau piesa medicala care inlocuieste un organ, un membru, o parte dintr-un membru amputat sau un conduct natural al corpului omenesc ori pe care se fixeaza o dantura falsa (Dictionarul Explicativ al Limbii Romane). A personaliza o proteza inseamna a exemplifica sau a atribui o calitate, un anumit caracter, un defect pe care-l poseda in cel mai inalt grad (Dictionarul Explicativ al Limbii Romane). A individualiza o proteza inseamna a scoate in evidenta trasaturile sau caracteristicile proprii ale acesteia in mod individual, a-i da un caracter propriu, facand-o sa se deosebeasca de celelalte (Dictionarul Explicativ al Limbii Romane). Aplicatia pe care o vom prezenta face legatura cu o serie de alte programe aditionale, fiecare avand un rol foarte bine stabilit.
Baza de date Analiza in element finit a articulatiei afectate Selectarea protezei adecvate din baza de date existenta in program Afisarea unui proiect de proteza personificata si individualizata pacientului respectiv.
Vizualizarea protezelor si implanturilor Simularea introducerii protezei si compartarea acesteia dupa implantare si fixare (proiect de viitor) Toate acestea pot fi adaptate, fie la un centru spitalicesc, intr-un cadru exhaustiv, fie numai la o sectie dintr-un centru spitalicesc cum ar fi ortopedie, neurochirurgie etc.
Noi ne-am axat pe 3 grupe de proteze: proteza de sold, proteza de genunchi si proteza de disc intervertebral. Toate datele culese au fost fie de pe internet, fie din diferite carti ale caror autori sunt profesori de la Facultatea de Bioinginerie medicala, fie din literatura de specialitate de management.
I. INTERFATA CU UTILIZATORUL Imediat dupa instalarea programului si deschiderea acestuia apare o interfata ce ii permite utilizatorului sa introduca date despre pacient.
Interfata este usor de folosit fiind accesibila oricarei persoane, nu necesita o pregatire speciala si nici timp prea mult.
Interfata este realizata cu ajutorul mediului de programare Visual Fox Pro.
Datele despre pacient pot fi introduse pentru prima data sau pot fi modificate ca urmare a unor schimbari ce s-au petrecut de la ultima introducere a datelor.
...
Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont