Particularități de îngrijire a bolnavului cu adenom de prostată

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Prostata prezinta o mare importanta in patologia barbatului prin bolile pe care le poate prezenta, boli care pot determina manifestari atat urinare cat si sexuale.

Rudimentara la copil, ea incepe sa-si mareasca volumul odata cu aparitia pubertatii. De la aceasta varsta incep si bolile ei, mai ales cele inflamatorii, legate de inceputul vietii sexuale.

Odata cu inaintarea in varsta, dupa 50-60 de ani, leziunile inflamatorii se raresc, dar incep sa apara adenomul de prostata, tumora benigna, mai rar cancerul de prostata.

Geneza adenomului, ca a oricarei tumori, este necunoscuta.

Adenomul de prostata se dezvolta dupa varsta de 50 de ani, mai rar la o varsta mai mica. Are o evolutie lenta si progresiva. Poate evolua ani intregi absolut tacut, sau determinand tulburari usoare, care nu atrag atentia individului.

Complicatii spontane se pot produce in evolutia adenomului ca : infectia adenomului sau adenomita, rupturi vasculare, care provoaca hemoragii mici sau mai abundente, mai rar cancerizarea adenomului.

In aparitia adenomului nu se poate vorbi de o profilaxie, pentru ca nu se cunoaste cauza sau cauzele aparitiei lui. Putem insa vorbi de o profilaxie a complicatiilor pe care le poate determina si aceasta este realizata prin urmarirea periodica a adenomului si tratamentul chirurgical aplicat la timp.

Capitolul I.

NOTIUNI SUMARE DESPRE ANATOMIA

SI FIZIOLOGIA APARATULUI GENITAL MASCULIN

1.1. ORGANELE GENITALE MASCULINE

Organele genitale masculine sunt reprezentate de cele doua glande genitale - testiculele, de conducte seminale, penis si scrot.

Testiculele - au ca rol producerea spermatozoizilor si a hormonilor sexuali masculini.

Spermatozoizii continuti in lichidul seminal sunt transportati prin conducte seminale (conducte spermatice), care au numiri diferite, dupa segmentul considerat :

- tubi seminiferi drepti;

- retea testiculara;

- ducte eferente;

- duct epididimar;

- duct eferent;

- duct ejaculator.

Ultimul segment, ductul ejaculator, se deschide pe coliculul seminal din uretra prostatica, astfel ca incepand de la aceasta formatiune, uretra masculina devine un conduct comun pentru eliminarea urinei si a spermei.

Testiculele sunt continute intr-un sac median, format din tunici concentrice, numit scrot, iar uretra strabate organul copulator masculin, penisul.

Organelor genitale le sunt anexateo serie de glande (seminale), care imbogatesc prin produsul lor lichidul seminal. Aceste glande sunt:

- veziculele seminale;

- prostata;

- glandele bulbouretrale.

In concluzie, organele genitale masculine sunt urmatoarele :

- testiculele cuprinse in scrot;

- epididimurile;

- ductele deferente;

- ductele ejaculatoare;

- cea mai mare parte a uretrei;

- penisul;

- veziculele seminale;

- prostata;

- glandele bulbouretrale.

Dintre organele mentionate, doar penisul si scrotul sunt organe genitale externe, toate celelalte sunt organe genitale interne.

1.2. GLANDELE ANEXATE ORGANELOR GENITALE MASCULINE

A. VEZICULA SEMINALA

Este un organ pereche. Are rol secretor, produsul ei adaugandu-se lichidului seminal. Are in acelasi timp rol de rezervor, in care se acumuleaza si lichidul secretat de conductele spermatice.

Veziculele seminale au forma conica, cu baza orientata in sus, inapoi si inafara, iar varful in jos, inainte si inauntru.

Directia veziculelor seminale este deci oblica.

Suprafata lor este neregulata, cu numeroase proeminente si depresiuni. Neregularitatile sunt determinate de incolacirea veziculelor seminale.

Capacitatea lor este de 5-10 ml, lungimea este de 5 cm, dar daca s-ar desfasura, ar atinge 10-15 cm. Tinand seama ca au grosimea de circa 5 mm, aspectul veziculelor seminale este cel al unui tub.

La copil ele sunt mici, se dezvolta repede, incepand cu pubertatea.

Asezare - veziculele seminale sunt situate deasupra prostatei, intre vezica urinara si rect, in tesutul conjunctiv al spatiului pelvisubperitoneal.

Raporturi. Anterior, ele raspund fundului vezicii urinare. Posterior, raspund rectului, medial de ele trec ampulele ductelor deferente. Lateral au raporturi cu pleul venos prostatic si vezical.

Baza raspunde peritoneului, excavatiei rectovezicale (Douglas) si este incrucisata in uretra, inainte ca aceasta sa fi patruns in vezica urinara.

Varful se continua cu un duct excretor care se uneste la baza prostatei cu ductul deferent.

La interior, veziculele seminale au multe diverticule (pliuri) care la confera un aspect alveolar.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Particularitati de ingrijire a bolnavului cu adenom de prostata.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
41 pagini
Imagini extrase:
41 imagini
Nr cuvinte:
9 579 cuvinte
Nr caractere:
55 921 caractere
Marime:
47.89KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
prostata, afectiuni, bolnav
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!