Osteogeneza Si Hematopoieza

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In datele prezentate in capitolele anterioare, am demonstrat ca osteogeneza din timpul vindecarii fracturilor depinde de gradul de prezervare a elementelor osteogene ale maduvei osoase si de integritatea arterelor si a ramurilor lor. Luand in considerare potentialul osteo-formator al maduvei osoase, am considerat ca merita sa cercetam relatia dintre potentialul osteo-formator al maduvei osoase si activitatea sa hematopoietica.

Osteogeneza activa este inlocuita de hematopoieza activa, in decursul normalizarii functiei medulare osoase din timpul fazei de remodelare a neoformarii osoase.

In timpul celei de a 2 a saptamani de tractiune aplicata asupra unei zone de corticotomie, celulele hematopoietice medulare au fost prezente in cavitatile regenerate, in mai multe linii celulare, inclusiv eritroblasti in diverse stadii de dezvoltare (fig. 5. 1) si monoblasti (fig. 5. 2). Au mai fost prezente mielocite (fig. 5. 3). Hematopoieza in osul regenerat continua in stadiul de fixare si in stadiul de remodelare regenerativa (fig. 5. 4). Aceasta relatie stransa intre elementele celulare hematopoietice si osteogenetice medulare sugereaza o origine genetica comuna a acestor populatii celulare. Pentru a verifica aceasta posibilitate, am realizat urmatorul experiment, pe doua grupuri de iepuri. Mai intai, am creat un defect de 5 mm in fibulele animalelor din ambele grupuri. In primul grup, defectul fibular a fost creat la 1 ora dupa evacuarea unei cantitati de sange egala cu 1% din masa corporala. In cel de al doilea grup, defectul fibular a fost creat fara o flebotomie preoperatorie. Apoi au fost studiate procesele osteogenetice in ambele grupuri (fig. 5. 5). In grupul experimental, defectul fibular a fost reparat mai rapid decat in grupul de control (fig. 5. 6, 5. 7). Mai exact, in grupul cu flebotomie preoperatorie, defectul fibular a fost reparat in a 21 a zi postoperator, iar in grupul de control, nu inainte de a 35 a zi.

Testele radioimunologice au confirmat faptul ca stimularea osteogenezei prin pierdere sangvina prealabila a fost caracterizata de cresterea concentratiei de AMPc, comparativ cu grupul de control (fig. 5. 8). Cu cat concentratia de AMPc a fost mai mare, cu atat mai rapida a fost refacerea osoasa.

Cresterea concentratiei de AMPc a fost insotita de activarea elementelor medulare osteogenetice si hematopoietice. Studiile histologice ale elementelor medulare in timpul primelor 2 saptamani ale experimentului a confirmat faptul ca, in grupul experimental, cresterea celulelor stromale medulare a fost mai rapida decat in grupul de control (fig. 5. 9). In plus, aeasta crestere a numarului celulelor stromale a implicat atat linia celulara osteogenetica cat si cea hematopoietica.

Culturile celulare din celule obtinute in timpul studiului au demonstrat ca activitatea de formare a coloniilor celulare a fost de 2, 5 ori mai mare la grupul experimental, decat la grupul de control (fig. 5. 10). Coloniile celulare din grupul experimental au fost mai ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
518 cuvinte
Nr caractere:
2 996 caractere
Marime:
4.61 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicina
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Osteogeneza Si Hematopoieza
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
Munca noastra clinica si experimentala a demonstrat influenta aportului sangvin si a fortei de...
Sistem de invatat (am invatat si apoi am scris totul aici pe derost - deci ce scrie aici e...
Merceologia, ca stiinta a marfurilor studiaza aspectele economice, tehnice, sociale si ecologice...
1. 1. Hipotalamusul endocrin Hipotalamusul endocrin ,,Hipotalamusul este o zona integrativa...
1. Locul si rolul Merceologiei produselor alimentare in economia moderna Specificul, obiectul si...
Sus!