Izolarea Câmpului Operator

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Este imperioasa necesitatea pentru izolare a campului operator, deoarece dintii se gasesc intr-o baie de saliva, limba insista sa obstructioneze vizibilitatea si sangerarea givala, sunt cateva din obstacolele care impiedica realizarea unui camp de lucru cat de cat posibil si clar.

Cateva metode se pot intrebuinta pentru controlul umiditatii in cavitatea bucala: ejectorul de saliva, aspiratorul chirurgical, rulourile cu si fara filamente de vata intrasulculare si in mod ideal diga.

proprietati fizice si chimice superioare, in special ale materialelor hidrofobe, crescand astfel perioada lor functionala; saliva infecteaza dentina si creste sensibilitatea ei in timpul prepararii chirurgicale.

RULOURILE DE VATA Sunt confectionate din vata hidrofila, iar in ultima vreme din vata acoperita cu hartie absorbanta. Conform anatomiei vestibulului si a spatiului paralingual, rulourile sunt confectionate in lungimi si grosimi diferite, numerotate de la l la 4 in ordine crescatoare a diametrului. Lungimea variaza intre 3-5 cm, iar grosimea in functie de numar: l = 0, 9 cm; 2 = 1, 5 cm; 3 si 4 = 2, 5 cm.

Aplicarea rulourilor se face numai cu pensa dentara dupa ce, in prealabil, cu oglinda s-a indepartat buza, obrazul sau limba.

Rulourile nu se vor plasa in zona frontala peste frenul labial superior deoarece sunt rapid dislocate, ci se vor plasa de o parte si alta a frenului direct in fundul de sac si in special in zona caninului, pentru ca in vestibulul labial nu exista duet salivar si deci nu este necesara aplicarea de rulouri.

La nivel mandibular nu se vor plasa rulouri in zona buzei si retroincisiv, deoarece frenul lingual, frenul labial si musculatura le vor disloca. Se vor plasa vestibular de la canin inspre distal si oral de o parte si de alta a frenului lingual. Paralingual, daca exista un spatiu adanc si larg se pot plasa chiar 2-3 rulouri unul peste altul.

Pentru a preveni exfolierea mucoasei orale in momentul indepartarii rulourilor, care adera de suprafata epiteliala, se vor umezi abundent cu pompa de apa.

ALTE MEDII ABSORBANTE Se mai utilizeaza: - tampoane absorbante sub forma unor comprese de 2x2 toli; - biscuitii din alfa-celuloza sub forma triunghiulara, cu unghiurile rotunjite, ce se aplica in vestibulul superior drept sau stang pe caroncula canalului Stenon, fiind destinate sa absoarba secretia glandei parotide.

Rulourile, prin forma si compozitia lor, absorb saliva si sunt eficiente in a realiza o izolare pe termen scurt a zonei operatorii, in momentul in care vor fi saturate cu saliva se vor inlocui, fenomen ce se intampla frecvent.

De cele mai multe ori mobilitatea partilor moi ale cavitatii bucale disloca aceste sisteme de absorbtie. In acest sens au fost imaginate dispozitive de mentinere a rulourilor: - automatomul, utilizat numai la mandibula; - clamele de diga modificate: Harvard si Haller.

DIGA Scopul: se utilizeaza pentru izolarea dintilor de operat si a dintilor adiacenti, de ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Izolarea Campului Operator
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 200 cuvinte
Nr caractere:
6 390 caractere
Marime:
10.62KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicină
Predat:
la gimnaziu
Sus!