Intoxicații cu plante ce conțin estrogeni

Extras din referat:

Estrogenii vegetali (fitoestrogenii) sunt substante naturale prezente in plante, cu structura asemanatoare estrogenilor endogeni. Acesti compus, dupa patrunderea lor in fluxul sanguin, sunt capabili sa se ataseze pe receptorii specifici a hormonilor sexuali feminini, concurand pentru acelasi substrat, cu hormonii secretati pe cale endogena.

Compusi non-steroizi care se gasesc in plante in mod natural si care datorita structurii moleculare asemanatoare cu a estradiolului (17-a-estradiol), pot mima efectele acestuia in organism

Estrogenicele de natura vegetala se comporta atat ca hiperfoliculinizante cat si ca antiestrogenice

Datorita proprietatilor sale de a induce calduri, benefice doar pentru crescatorii de animale de elita, si datorita efectului de ridicare a sporului de crestere la un nivel ridicat, fitoestrogenii sunt folositi sub forma de supliment alimentar sau implanturi.

Riscurile la care populatia de oameni si animale este supusa nu sunt pe deplin intelese, majoritatea crescatorilor asumandu-si riscul de a avea produsi de conceptie cu malformatii, animale cu distocii la fatare iar in ceea ce priveste consumul uman de carne si lapte de la animale carora li s-au administrat hormoni vegetali, este periculos datorita cresterii probabilitatii de a suferi de cancer sau in cazul fetitelor, prematuritatea in dezvoltarea si functionarea organelor sexuale ( 9-11 ani).

Bibliografie:

Gh. Parvu, Daniel Nica, Mihaela Costea - Toxicologie veterinara - Editura Romania de Maine ( Universitatea Spiru Haret) 2003

Victor Crivineanu,Gheorghe Goran Toxicologie Veterinara - Editura Printech 2004

Daniel Danut, Adrian Greculescu - Standarde de ferma si adapost pentru ovine- 2010

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Intoxicatii cu plante ce contin estrogeni.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Marime:
281.20KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!