Insuficienta Suprarenala Boala Addison

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Boala Addison sau insuficienta cronica a glandelor suprarenale se datoreste incapacitatii suprarenalelor de a produce si secreta hormonii in cantitatea ceruta de nevoile organismului. Insuficienta suprarenala este urmarea unui proces distructiv al auprarenalelor, cel mai adesea de natura tuberculoasa, fapt pentru care orice addisonian trebuie intrebat daca a avut o afectiune baciliara (infiltrat pulmonar, pleurezie, tuberculoza plumonara), o cauza este y este si atrofierea glandelor suprarenale, ca urmare a unui proces de auto-imunizare. Mai rar boala este provocata de sifilis sau de o hemorogie intraglanduara.

In faza de debut boala prezinta urmatoarele simptome: oboseala, lipsa poftei de mancare, hipotensiune arteriala, usoara scadere in greutate, care nu au nimic caracteristic si de aceea boala poate fi confundata cu afectiuni care au manifestari similare. Oboseala fizica si cea intelectuala devine intensa, fiind mai pronuntata in cursul dimineti. Starea bolnavului se invioreza spre seara. o manifestare tipica a bolii este hiperpigmentarea tegumentelor si mucoaselor. Hiperpigmentarea este cu atat mai intensa cu cat insuficienta supra renala este mai severa. Atentia este retinuta de prezenta unor pete pigmentare de culoare bruna-cenusie pe partile descoperite ale corpului, pe fata, coate, genunchi, la nivelul liniilor palmare si al eventualelor cicatrici operatorii. Este caracteristica, de asemenea, hiperpigmentatia bruna a aerelor si a organelor.

Un semn important pentru recunoasterea afectiunii il constituie prezenta petelor, pigmentarea pe mucoasa bucala Addison, fiind consecinta deshidratarii prin pierdere excesiva de clorura de sodiu, datorita tulburarilor digestive (anorexie, varsaturi, denutritie). In toate cazurile tensiunea arteriala este scazuta sub 100 mm Hg. Addisonienii au diverse manifestari nervoase: iritabilitate, apatitie, negativism, anxietate. Ulcerul duodenal este frecvent asociat cu boala Addison. In astfel de cazuri, tratamentul cu cortizon trbuie facut cu multa precautie. Tulburarile in sfera sexuala (scaderea sau pierderea potentei si a fertilitatii) sunt frecvente la barbatii addisonieni. La femei sarcina este un facor agravant al bolii. Tratamentul cu cortizon remediaza in buna parte tulburarile ivite in sfera sexuala. Atat bolnavul cat si personalul sanitar care il ingrijeste trebuie sa stie ca addisoniennii sunt foarte fragili. Numerosi factori ca eforturile fizice si intelectuale, bolile febrile interventiile chrurgicale, frigul si caldura excesive dezechilibreaza usor organismul. In aceste conditii pe care un organism sanatos le suporta cu usurinta, starea addisonianului se inrautateste brusc. Tensiunea generala se prabuseste, apar varsaturi si diaree, bolnavul nu se mai poate alimenta si poate intra in coma. DIAGNOSTIC Boala Addison trebuie suspectata la toti hipotensivii care se plang de oboseala, lipsa de pofta de mancare si ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
585 cuvinte
Nr caractere:
3 417 caractere
Marime:
5.92 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicina
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Insuficienta Suprarenala Boala Addison
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
Boala Addison apare in toate grupurile de virsta si afecteaza in mod egal barbati si femei. Este...
Boala Addison apare in toate grupurile de virsta si afecteaza in mod egal barbati si femei. Este...
Glanda suprarenala - e impartita in: medulosuprarenala si corticosuprarenala. Medulosuprarenala...
GLANDELE SUPRARENALE Generalitati: Sunt glande mici, perechi,situate la polul superior al...
Capacitatea tesuturilor specializate de a functiona in mod intregrat ca fiind componente ale...
Sus!