Înlăturarea obiceiurilor neigienice, fumatul și nicotina la sportivi

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pentru a-si asigura longetivitatea sportiva, cel ce practica sportul trebuie sa renunte, in cadrul regimului sau de viata la o serie de obiceiuri neigienice, care sunt considerate uneori placeri ale vietii obisnuite. In acest sens, el trebuie sa evite fumatul, folosirea dopingului, excesul de alcool, excesele sexuale si de alta natura.

A. Fumatul are o mare influienta negativa asupra organismului sportivului rezultata din substantele toxice care se gasesc in fumul de tigara: nicotina, oxid de carbon, bioxid de carbon, amoniac (care irita mucoasele respiratorii producand tuse), acroleina, acid fermic, acid cianhidric, alcool metilic. Aceste din urma are efecte negative asupra vederii, produce uscaciune in gat, raguseala. Fumul de tigara mai contine si substante cancerigene: piridina, acizii volatili, benzopiren, plutoniu 6, arsenic.

a). Influenta asupra organismului nervos. Oxidul de carbon este continut in fumul de tigara blocheaza o mare cantitate de homoglobina (10%) sub forma compusului stabil denumit carboxihemoglobina. In felul acesta hemoglobina transporta spre tesuturi o cantitate mai mica de oxigen, cel mai sensibil la hipoxie fiind sistemul nervos central (apar ameteli, cefalee). Nicotina ataca centrii nervosi si reflexele marcand uneori pana la suprimarea reflexelor conditionate. Prin hipersecretia de adrenalina pe care o produce, nicotina induce si tulburari neuro-vegetative, manifestate prin cresterea tensiunii arteriale, accelerarea pulsului, scaderea apetitului etc.

b). Influienta asupra analizatorilor. Tabagismul cronic are efecte negative asupra vederii, manifestate prin: daltonism (nedistingerea culorilor verde si rosu), micsorarea campului vizual, scleroza arterelor, nervului optic (din cauza alcoolului metilic) cu scaderea treptata a vederii. De asemeneea tabagismul cronic scade auzul, mergand pana la surditate.

Toate aceste manifestari influienteaza negativ si activitatea sportiva, din aceasta cauza fumatul fiind interzis celor care practica sportul, si mai ales cel de performanta.

c). Influenta asupra aparatului respirator. In timpul fumatului patrunde in plamani, impreuna cu fumul, o cantitate de gudroane volatile si substante radioactive (plutoniu 7) care predispun la imbolnavirea de cancer. Statisticele internationale arata ca 6% din cancerul pulmonar este apanajul marilor fumatori (peste 29 tigari pe zi). Aproape cu acelasi frecventa tutunul produce si cancer laringian.

Fumul de tigara irita mucoasele cailor aeriene superioare producand rinita, faringita, traheita urmata de raguseala si bronsita cu tuse. Peste 80% dintre fumatori sufera de bronsita. Substantele toxice din fumul de tigara produc cu timpul si boli pulmonare foarte grave: scleroza pulmonara, emfizemul pulmonar, care are forme mai grave la fumatori.

d). Influenta asupra aparatului cardio-vascular. Producand o accelerare a pulsului, fumatul supune inima la un efort suplimentar, deloc neglijabil. Se considera ca fumatul a 20 tigari pe ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Inlaturarea Obiceiurilor Neigienice Fumatul Si Nicotina La Sportivi
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
739 cuvinte
Nr caractere:
4 675 caractere
Marime:
5.86KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicină
Predat:
la gimnaziu
Sus!