Implicarea Factorilor Dentari In Producerea Zgomotelor In Articulatia Temporomandibulara

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Un studiu extins asupra factorilor dentari asociati sunetelor specifice ale articulatiei temporo-mandibulare Studiile asupra sunetelor specifice ale articulatiei temporo-mandibulare (ATM) au fost focalizate mai ales pe caracteristici, prognostic pe termen lung si asupra factorilor implicati.

Rolul factorilor dentari in dezvoltarea sunetelor ATM beneficiaza de multa atentie in cercetare, insa rezultatele cercetarilor inca nu sunt clarificate pe deplin. Asociatiile intre factorii dentari statici si cei dinamici au fost coroborate cu sunetele specifice ale ATM, insa rolul acestor aspecte dentare in etiologia sunetelor ATM este departe de a fi complet definitivata. Unul dintre studiile anterioare a raportat asociatii intre factori dentari si sunetele specifice ATM de scurta durata. Au fost studiate cazuri ale unor subiecti normali din punct de vedere patologic care prezentau sunete minore ale ATM, cu scopul de a evita eventualele confuzii cauzate de sunetele patologice care apar de obicei la cazurile clinice.

Prezenta sunetelor articulare a fost evidentiata cu ajutorul unor echipamente electronice foarte sensibile. Ocluziile morfologice, contactele dintre molari precum si aliniamentul orizontal al miscarilor mandibulei au contribuit la precizarea originii acestor sunete. Prognosticul asociat acestor factori dentari a fost precizat in 76% din cazurile care au fost in prealabil corect clasificate. Dintre aceste rezultate a fost emisa ipoteza conform careia efectele contactului dintre molari, interferentele localizate in spatiile libere si artroze pot forma un singur mecanism. Rolul clasei Angle a fost intr-o mai mica masura clarificat, si astfel valoarea prognostica a mobilitatii orizontale extinse a falcilor nu a fost bine inteleasa. De aceea este importanta corelarea acestor studii.

Scopul acestui studiu a fost de a relua cele mai noi descoperiri, cu accent pe rolul factorilor dentari in producerea sunetelor ATM in cazurile unor tineri, iar in al doilea rand, de a patrunde in interiorul relatiei dintre para-functia cavitatilor si sunetele specifice ale ATM.

95 de studenti in primul an la psihologie 81 femei si 14 barbati cu varste mai mici de 27 de ani au fost inclusi in studiu. Distributia barbatilor si a femeilor a fost diferita decat in studiul precedent, insa a fost respectata procedura de evaluare utilizata in acel studiu. Subiectii au fost intervievati si au fost supusi completarii unui chestionar. A fost efectuata si o examinare clinica, iar sunetele ATM au fost inregistrate atunci cand s-a constatat prezenta lor.

Examinarea clinica si inregistrarea sunetelor: Toti subiectii au fost examinati de acelasi medic dentist, care nu a primit nici o informatie in prealabil de la intervievant. In decursul examinarii clinice subiectii au fost asezati pe un scaun stomatologic in pozitie verticala.

Variabilele independente au fost sapte factori dentari care pot prognostica sunetele specifice ATM.

Contactele ocluzale ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 200 cuvinte
Nr caractere:
6 660 caractere
Marime:
10.26 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicina
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Implicarea Factorilor Dentari In Producerea Zgomotelor In Articulatia Temporomandibulara
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
1. Introducere. Istoricul fizioterapiei ca specialitate. Aplicabilitate in cadrul patologiei...
Oasele capului sunt in numar de 23. Dintre acestea numai mandibula si hioidul sunt mobile....
Capitolul 1. INSTRUMENTARUL CHIRURGICAL 1. Instrumente pentru incizia (sectionarea) tesuturilor...
TRATAMENTUL MEDICAMENTOS Ramane cel mai important mijloc terapeutic. La fiecare medicament se...
Scheletul capului numit si craniu este format din 22 de oase,care se grupeaza in doua segmente:...
Sus!