Hipertensiunea Arterială

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Hipertensiunea arteriala

Este o patologie a sistemului Cardiovascular caracterizata prin majorarea cifrelor tensiunii arteriale, mai sus de norma.

Clasificarea.

I. În functie de etiologie:

- Hipertensiunea arteriala esentiala-nu se poate evidentia o cauza organica

- Hipertensiunea arteriala secundara sau simptomatica-e dovedita cauza.

Se deosebesc hipertensiuni secundare renale, endocrine , neurogene si cardiovasculare.

II. ÎN functie de evolutie dupa O.M.S.:

- Stadiul I – caracterizata prin depasirea valorilor normale de 140-159/90-95 mm Hg

- Stadiul II –caracterizata prin semne de hipertrofie cardiovasculara(hipertrofia ventriculului stâng). 160-180/100-110 mm/Hg

- Stadiul III- caracterizata prin aparitia complicatiilor cardiace , coronariene ,cerebrale si renale. 180 ­/110­ mm/Hg

Factorii ce realizeaza vasoconstrictia arteriala ,se acorda un rol important SNC; sistemului hipofizo suprarenal si hiperreactivitatii vasculare. Dupa mai multi ani de evolutie apar leziuni organice de ateroscleroza , care agraveaza tulburarile.

Hipertensiuni arteriale simptomatice:

De cauza renala. Din acest grup fac parte hipertensiunile reno-vasculare(anomalii congenitale ale vaselor renale, stenoze; anevrism, tromboze, embolii) hipertensiuni din bolile parenchimului renal(glomerulo-nefrita acuta si cronica, leziuni renale din diabet, pielonefrite etc.)În aparitia hipertensiunii renale ,rolul principal este detinut de o enzima care ia nastere în rinichiul ischemic – renina .Aceasta se transforma în sânge într-o substanta hipertensiva – angiotensina.

De cauza endocrina .Din acest grup fac parte:

- Feocromocitomul - o tumoare localizata în medulara glandei suprarenale caraterizate prin crize paroxistice de hipertensiune , datorita descarcarii în sânge a catecolaminei (adrenalina, noradrenalina); tratamentul e chirurgical

- Hiperaldosteronismul primar(adenom corticosuprarenal cu secretie excesiva de aldosteron)

- Sindromul Cushing, datorita unei tumori corticosuprarenale sau hipofizare care se caracterizeaza prin hipertensiune, obezitate, vergeturi, hirsutism si cresterea eliminarii urinare a 17 – cetosteroizilor-tratamentul e chirurgical.

- Hipertensiuni endocrine, mai apar în hipertiroidism si în cursul sarcinii; în cursul primei sarcini poate aparea o hipertensiune reversibila, recedivînd eventual cu fiecare noua sarcina, alteori ,graviditatea agraveaza într-o hipertensiune arteriala preexistenta, de alta natura.

De cauza neurogena.

În boli traumatice, tumorale sau inflamatorii ale creerului care duc la o crestere a presiunii intracraniene sau în caz de leziune ale centrilor vasomotori se observa, uneori, si cresterea tensiunii arteriale.

De cauza cadiovasculara.

Bolile însotite de hipertensiune arteriala sunt: coarctatia aortica, blocul complet , insuficienta aortica si ateroscleroza.

Hipertensiunea arteriala esentiala: prin care se întelege orice sindrom clinic hipertensiv , în care valorile presiunii arteriale sunt crescute, în absenta unei cauze organice. Este cea mai frecventa , reprezentând 80- 90% din totalul hirtensiunilor si apare de obicei dupa 30 ani , cu un maximum ce frecventa între 40-50 ani. Incidenta e mai mare la femei , dar formele mai grave apar la barbati. menopauza si obezitatea sunt factori favorizanti, la fel si viata încordata, stresanta si factorul ereditar. Ereditatea ar juca un rol foarte important , afectiunea întâlnindu-se la 20-80 % în antecedentele familiare ale bolnavilor. Ceea ce se transmite ar consta într-o tulburare a metabolismului catecolaminelor (adrenalina si noradrenalina),care stau la baza vasoconstrictiei arteriale. Ca factor se include si mâncarea bogata în sare.

Etiopatogenia

Majoritatea autorilor accepta astazi conceptia nervista, potrivit careia predispozitia ereditara este de natura neurogena , legata de o anumita structura a personalitatii si de o anumita modalitate de raspuns la situatii de stres , durere , frica , suparare. Boala esential nervoasa, produsa de o tulburare în activitatea centrilor nervosi superiori. Diferiti factori , excitanti din sfera psiho-emotionala, actionând pe fonul predispozitiei ereditare, duc la aparitia unor focare de excitatie permanenta la nivelul scoartei cerebrale, determinând secundar o vasoconstrictie arteriala. În lantul patogenic al hipertensiunii mai intervin tot prin intermediul scoartei- sistemul endocrin si rinichiul.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Hipertensiunea Arteriala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 916 cuvinte
Nr caractere:
11 974 caractere
Marime:
14.32KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!