Prin termenul de hipertensiune arteriala se defineste cresterea presiunii sanguine in circulatia sistemica, indiferent de cauza ce o produce. Sunt acceptate ca normale cifrele situate intre 110 si 140 mm Hg pentru presiunea sistolica si intre 65 si 90 mm Hg, pentru cea diastolica.
Pentru valorile tensionale care, la examinari repetate intr-un caz dat, se situeaza intre 140 si 160 mm Hg se foloseste termenul de hipertensiune de granita (borderline hipertension). Cresterea debitului cardiac (hipertensiunea de debit); se observa in anemii, tireotoxicoza, fistule arteriovenoase, insuficienta aortica, disocierea atrioventriculara, in tulburari neurovegetative cu circulatie hiperkinetica etc.
Scaderea elasticitatii peretilor aortei si vaselor mari, cauzata de arterio- respectiv ateroscleroza (hipertensiune de elasticitate). Hipertensiunile diastolice au ca factor patogenetic comun cresterea rezistentei vasculare periferice totale.
Hipertensiunea esentiala (fara cauze cunoscute). Aceasta forma reprezinta 80-90% din totalitatea cazurilor de hipertensiune arteriala; este in acelasi timp cea mai frecventa dintre bolile cardio-vasculare; Hipertensiunile secundare sunt cauzate de boli ce pot fi depistate prin examenul clinic si diverse investigatii de laborator.
boli ale rinichilor si cailor urinare (glomerulonefrite acute si cronice, pielonefrita cronica, afectiuni obstructive ale arterei renale, nefropatii congenitale, leziuni obstructive ale cailor urinare); boli ale sistemului nervos (tumori cerebrale, poliomielita, tulburari neuropsihice functionale); boli ale glandelor endocrine (feocromocitom, aldosteronism primar, sindrom Cushing, acromegalie); boli cardiovasculare (coarctatia aortei); variate alte cauze: toxemia gravidica, anticonceptionale etc.
Se apreciaza ca in tarile industrializate sau in curs de dezvoltare 10-20% din populatia adulta prezinta valori tensionale crescute. In aproximativ 50% din cazuri hipertensiunea este usoara si o perioada de timp evolueaza asimptomatic.
In stadiul manifestarilor clinice, hipertensiunea arteriala este o cauza importanta de pierdere a capacitatii de munca.
Pe langa unele diferente geografice si dificultati de ordin metodologic, intervine si asocierea frecventa atat pe plan clinic (la individ), cat si epidemiologic intre hipertensiunea arteriala si ateroscleroza.
(Coronaropatia aterosclerotica este o cauza frecventa a deceselor la hipertensivi). Desenele prin accidente cerebrovasculare demonstreaza insa ca hipertensiunea arteriala este o cauza importanta a mortalitatii prin boli cardiovasculare.
Valorile tensionale cresc paralel cu varsta.
In unele zone geografice ale Japoniei, in care se consuma cantitati excesive de sare, frecventa hipertensiunii arteriale este deosebit de ridicata.
In S. U. A., hipertensiunea esentiala este mai frecventa, apare la o varsta mai tanara si are o evolutie mai putin favorabila la negri, in comparatie cu populatia ...
Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont