Gnatologie Efectul Alterarii Ghidajului Caninilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In timpul excursiilor, miscarile mandibulare sunt in functie de ghidajul ocluzal si cel condilian [1, 2]. Ghidajul condilian este considerat a fi individual si neschimbator [3-5]. Prin urmare, este acceptat faptul ca ghidajul ocluzal si forma ocluzala a unei proteze ar trebui redate in concordanta cu ghidajul condilian [1, 6, 7]. Pe baza acestei teorii, au fost propuse cateva procedee clinice [8, 9]. Recent, cativa cercetatori au studiat aceasta teorie. Hobo si Takayama [10] raportau faptul ca tiparul miscarii condiliene ale partii expuse in timpul laterotruziei s-a schimbat atunci cand ghidajul ocluzal a fost alterat. Studiul utiliza un surub central de legatura si o placa centrala de legatura pentru a altera ghidajul ocluzal, rezultand intr-o crestere a dimensiunii verticale si prin aceasta alterarea ghidajului ocluzal. Cresterea dimensiunii verticale ar fi putut sa contribuie la rezultate, si de aceea multe studii sunt necesare pentru cercetarea efectului unui ghidaj ocluzal alterat asupra miscarii condiliene in timpul laterotruziei.

Dentistii adesea cauta sa schimbe si sa restabileasca ghidajul ocluzal in diferite situatii clinice. Cu toate acestea insa, nu exista nici o informatie valabila cu privire la efectul alterarii ghidajului ocluzal individual asupra miscarii condiliene in laterotruzie. In plus, daca ghidajul condilian variaza in concordanta cu alterarea ghidajului ocluzal, validitatea ghidajului condilian ca ghid pentru reconstructia ocluzala este inca discutata.

Doi factori ar trebui luati in considerare in evaluarea ghidajului ocluzal in laterotruzie: zonele contactelor ocluzale si inclinatia directiei de miscare fata de directia dintilor sau a dintelui. Analizele kineziologice realizate de Ogawa si colab. [11, 12] sugereaza faptul ca exista corelatii semnificative intre inclinatia ghidajului individual al unui canin si tiparul miscarii condiliene in laterotruzie. Un individ cu un ghidaj inclinat al caninilor prezinta o exagerare a componentelor anterioare si inferioare ale partii-lucratoare a miscarii condiliene. Din contra, un subiect cu un ghidaj plat al caninilor prezinta o micsorare a componentelor anterioara si inferioara sau chiar a celor posterioare si superioare pe partea-lucratoare a miscarii condiliene. Acestea sugereaza ipoteza ca ghidajul condilian ar putea fi neschimbator si ca ar putea fi schimbat prin alterarea inclinarii ghidajului canin.

Numeroase studii au avut ca obiectiv investigarea efectului unei alterari ale inclinatiei ghidajului canin asupra miscarilor condiliene in laterotruzie. In studiul realizat de Ogawa et al [14], 20 de adulti cuprinzand 9 barbati si 11 femei (cu varsta cuprinsa intre 19 si 28 de ani, cu o medie a varstei de 21, 1 ani) au fost selectionati de catre studentii Facultatii de Stomatologie.

Aparatul de masura pentru miscarile mandibulare Miscarile mandibulare au fost masurate utilizand sistemul de analizare a miscarii mandibulare tri-dimensionale. Acest instrument are ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 658 cuvinte
Nr caractere:
9 963 caractere
Marime:
1.34 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicina
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Gnatologie Efectul Alterarii Ghidajului Caninilor
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
Def: OCLUZIOLOGIE= disciplina de MD care studiaza morfologia, fiziologia si patologia...
Sus!