Evaluarea nivelului de protecție specifică pe un eșantion populațional din nord-estul țării

Previzualizare referat:

Extras din referat:

CAPITOLUL I

DATE GENERALE DE IMUNIZARE A COPIILOR

Imunizarea este un termen care implica procesul de a induce activ sau a conferi artificial imunitate prin administrarea de produse imunobiologice.

Imunizarea poate fi activa sau pasiva.

Imunizarea activa (8, 10, 11, 17, 22, 26) presupune introducerea în organism a unor antigene lipsite de toxicitate si virulenta, capabile a stimula (si implicând) un raspuns imun asemanator celui produs de infectia naturala. Spre deosebire de imunizarea pasiva, în cea activa, protectia se instaleaza numai dupa o perioada de latenta (câteva zile -1-2 saptamâni) ce constituie un interval neprotejat, dar odata instituita este de durata prelungita (luni, ani de zile).

Termenul de vaccinare, spre deosebire de cel de imunizare activa, nu implica cu necesitate aparitia raspunsului imun.

Dintre clasificarile existente si care folosesc criterii diferite, cea mai practica este clasificarea vaccinurilor functie de natura antigenului si modalitatea de preparare:

1. Vaccinurile corpusculare vii atenuate sau supraatenuate: contin microorganisme întregi, cu virulenta scazuta prin pasaje succesive pe medii de cultura. Pot fi bacteriene (vaccinul BCG, vaccinul antidizenteric), însa majoritatea lor sunt virale (vaccinul antipoliomielitic, antirujeolic, antirubeolic). Imunogenitatea lor foarte buna face sa se realizeze o protectie persistenta. Dezavantajele principale sunt reprezentate de posibila reversie la virulenta ce determina reactii postvaccinale majore si de fragilitatea produsului biologic care impune conditii speciale de pastrare si manipulare .

2. Vaccinurile corpusculare inactivate ("omorâte "): contin particule întregi bacteriene sau virale la care, prin di¬verse proceduri fizice si/sau chimice, s-a produs inactivarea microorganismelor (vaccinul antitifoidic, antipertussis, antigripal). Imunogenitatea lor este mai redusa si impune, pentru o protectie corespunzatoare, administrarea repetata a stimulului antigenic. Fiind vaccinuri inactive, sunt stabile.

3. Anatoxinele bacteriene (toxoizii) se utilizeaza în profilaxia unor boli în care toxina detine rolul major în patogeneza. Anatoxinele se obtin din exotoxinele microorganismelor prin tratare cu caldura si formol, care le neutralizeaza capacitatea toxigena, dar pastreaza calitatea lor imunogena. Produsul direct de detoxifiere, anatoxina nativa, este înlocuita de anatoxina purificata si adsorbita pe adjuvante imunologice, suport mineral reprezentat de fosfatul sau sulfatul de aluminiu. Anatoxina purificata si adsorbita are avantajul unei imunogenitati crescute prin favorizarea resorbtiei lente a anatoxinei si stimularii prelungite a sistemului imun. Administrarea în aceasta forma a anatoxinelor permite scaderea cantitatii de anatoxina administrata si cresterea intervalului dintre doze. Este însa necesara o administrare profunda intramusculara, pentru a evita iritatia locala, aparitia de abcese sau noduli. (9, 20)

4. Vaccinurile subunitare, antigenice, contin un antigen sau o fractiune antigenica cu rol principal în patogeneza si imunogenicitate. Debarasate de componente proteice celulare sau acizi nucleici, au o reactogenitate foarte scazuta. Clasic, vaccinurile antigenice s-au obtinut prin separarea chimica a determinantului antigenic din microorganismul parental. Noile vaccinuri antigenice se obtin prin biotehnologie (tehnica moleculelor recombinante). Astfel, vaccinul antihepatita B se obtine prin donarea genelor ce codifica antigenul de suprafata AgHBs în drojdie de bere, fiind sintetizat de aceste celule. Utilizarea de vectori vii în care una sau mai multe gene care codifica determinantul antigenic sunt inserate în genomul vectorului, reprezinta cea de-a treia modalitate de obtinere a vaccinurilor antigenice. Ca vectori sunt folosite virusurile (virusul vaccinia), mai putin bacteriile (bacilul Calmette-Guerin). Desi teoretic posibila, sinteza chimica a determinantilor antigenici este mai greu realizabila tehnic si astfel mai putin abordata practic.

Observații:

Prezentat la UMF Tg-Mures

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evaluarea Nivelului de Protectie Specifica pe un Esantion Populational din Nord-Estul Tarii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
40 pagini
Imagini extrase:
40 imagini
Nr cuvinte:
7 737 cuvinte
Nr caractere:
45 148 caractere
Marime:
122.98KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Profesorului:
Prof. univ. dr. Monica Sabau
Sus!