Disciplina cariologie restaurarea preventivă cu rășini

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Restaurarea preventiva cu rasini RPR- se adreseaza leziunilor carioase incipiente, dar si situatiilor de diagnostic incert de carie. Dezvoltarea continua a materialelor bioadezive faciliteaza indeplinirea obiectivelor acestui tip de tratament in caria dentara: Abordarea leziunilor carioase in maniera preventiva (sigilari) sau conservativ curativa (RPR I, II, III) va fi aplicata dupa stabilirea certitudinii diagnosticului de carie. Coroborarea datelor de diagnostic: clinic (examinare, inspectie, palpare), paraclinic (radiologic: bite-wing, raper, transluminare, masurarea rezistentei electrice, cariodetectia cu laser) si speciale, va trebui sa reduca sau cel putin sa minimalizeze erorile de diagnostic.

Stomatologii, cercetatorii din domeniul biomaterialelor si toxicologii au considerat ca materialele de restaurare in leziunile incipiente trebuie sa prezinte urmatoarele calitati: adezivitate pentru o preparatie minima, conservativa; rezistenta la abrazie asemanatoare smaltului; blocarea demineralizarii si favorizarea remineralizarii (eliberarea de fluor); stabilitatea in timp (fara contractii de priza si absorbtie de apa) si sub stresul ocluzal (rezistenta la presiune); biocompatibilitate radioopacitate mai mare ca smaltul usurinta in manipulare, inserare; finisare precisa, fara alterarea structurii dentare restante; culoare asemanatoare dintelui Materialele existente, privite individual nu au putut raspunde exigentelor impuse de clinica leziunilor incipiente de aceea modificarea continua a rasinilor compozite, incearca sa depaseasca esecurile legate de compozitia acestora. Astfel se explica necesitatea corelarii stricte intre: diagnosticul clinic, compozitia materialului si modul de utilizare, dupa indicatiile producatorului, cu toate componentele sistemului: acizi, adezivi, primeri, lampa de fotopolimerizare, pene, instrumentar de finisare.

Datorita duritatii crescute, radioopacitatii, compozitele hibride (umplutura anorganica ultrafina cu diametrul de 0, 7mm) sunt preferate pentru restaurarile posterioare (RPR I, II) in locul celor conventionale.

Particulele ultrafine maresc gradul de finisare si prelucrare, de maniera similara compozitelor microfilled. Cercetarile actuale se axeaza asupra compozitelor cu nanoparticole (nanocompozite) si particule noi de umplutura, pentru micsorarea contractiei de polimerizare.

O descoperire revolutionara ar fi introducerea monomerilor expandabili, fara contractie de priza. Compozitele cu fluor reduc semnificativ demineralizarea smaltului fata de cele nefluorurate.

Glassionomerii sunt o categorie relativ noua de materiale, cu aplicabilitate si in stomatologia preventiva. Proprietatile cimenturilor G. I difera in functie de utilizare (cimentare, restaurare, baza) si depind de raportul pulbere-lichid si timpul scurs de la prepararea materialului. Daca G. I conventionali prezentau inchidere marginala buna, dar rezistenta mecanica scazuta (cu utilitate limitata in zonele ferite de stes ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Disciplina Cariologie Restaurarea Preventiva Cu Rasini
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
943 cuvinte
Nr caractere:
6 352 caractere
Marime:
11.08KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicină
Predat:
la gimnaziu
Sus!