Defecte Ale Femurului Proximal

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Tehnicile puse la punct de noi pentru stimularea cresterii osoase si a tesuturilor moi ne au permis sa restabilim atat lungimea, cat si stabilitatea membrelor inferioare afectate de defecte severe ale capatului proximal, fara sa fie necesara grefarea de tesut osos. Rezultatele noastre au fost bune chiar si in cazurile cu asociere de tesuturi moi cicatriciale extinse, datorate fie unui proces purulent anterior, fie multiplelor interventii chirurgicale.

Planul terapeutic depinde de intinderea si de localizarea defectului. Pentru defectele partiale si totale ale femurului proximal, noi am creat un suport pelvian din reziduul femurului proximal, o data cu restabilirea axei biomecanice si a lungimii membrului (fig. 20. 1). Astfel, am obtinut sustinere, cu pastrarea mobilitatii articulare. Deplasarea trohanterului mare lateral si inferior aduce trohanterul mai aproape de pozitia sa naturala - manevra care mareste puterea si eficienta muschiului gluteus medius in a preveni rotirea pelvisului de partea opusa, la ortostatism intr un picior.

In cazurile in care defectul femurului proximal se asociaza cu un deficit acetabular, reconstructia femurului proximal are drept scop crearea unui suport, prin plasarea trohanterului mic sub acetabul (fig. 20. 7). Acest principiu a fost folosit in cazul unei paciente de 27 de ani cu un defect total de cap si col femural stang si cu un defect subtotal ipsilateral al osului iliac si al acetabulului (fig. 20. 8). Problema a aparut dupa o osteomielita hematogena la varsta de 11 ani. Am efectuat o osteotomie in balama la nivelul trohanterului mic, care a fost translatat sub acetabul, in timp ce trohanterul mare a fost translatat lateral si inferior. Simultan, am efectuat o corticotomie partiala in zona inferioara a femurului, pentru a corecta o scurtare si a normaliza axa biomecanica. Tractiunea a durat 62 de zile si s-a obtinut o alungire de 6 cm. La un an dupa tratament, pacienta nu mai reclama dureri; partea afectata putea sustine greutatea corpului, iar semnul Trendelenburg se negativase.

In cazurile de defect total de cap si de col femural asociate cu limitarea severa a mobilitatii (pana la 35) si cu sindrom algic marcat precum si in cazurile in care defectul total de cap si de col femural se asociaza cu absenta femurului superior noi efectuam reconstructia prin interventie chirurgicala de stabilizare pentru a restabili suportul, lungimea si axa biomecanica ale membrului. De asemenea, largim spatiul perineal, pentru a imbunatati functia genitala, la femei.

Pentru a imbunatati functia de suport in asemenea cazuri, efectuam o sinostoza intre partea superioara a femurului si o zona corespunzatoare a bazinului. Aceasta sinostoza poate fi efectuata separat sau simultan cu reconstructia femurala, alungirea si largirea perineala, in functie de dimensiunile si de localizarea defectului acetabular.

O pacienta prezenta un defect total de cap si de col femural, precum si al zonei trohanteriene, asociat cu o ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
725 cuvinte
Nr caractere:
4 103 caractere
Marime:
5.40 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicina
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Defecte Ale Femurului Proximal
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
Strategia terapeutica in deformarile varus ale capatului proximal al femurului este ilustrata in...
Fractura de sold reprezinta in general o patologie grava cu sechele si complicatii importante ce...
I. Introducere 1.1. Importata si actualitatea temei Glezna si piciorul alcatuiesc un complex...
Sa se proiecteze un stand actionat pneumatic pentru testarea la uzura a implanturilor articulare...
Biomecanica miscarii umane poate fi definita ca interdisciplina care descrie, analizeaza si...
Sus!