Corectarea Chirurgicala A Deformarilor Piciorului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Numeroase deformari ale piciorului sunt insotite de modificari ale formei oaselor si de scurtarea tesuturilor moi in zona concava a deformarii.

Metodele traditionale de corectare a acestor deformari implica rezectii osoase, o masura care duce la scurtarea piciorului, o data cu corectarea deformarii.

Metodele puse la punct de noi nu numai ca elimina necesitatea rezectiilor osoase, dar ne permit obtinerea alungirii controlate a oaselor si a tesuturilor moi. Ca un avantaj suplimentar, noi putem evita interventiile chirurgicale extensive, reducand astfel trauma chirurgicala.

In anumite deformari equine, refacerea talusului la pozitia sa normala va avea drept rezultat o substantiala incongruenta articulara a gleznei, pentru ca portiunea din domul talar care se articuleaza cu tibia este aplatizata sau deformata. In aceasta situatie, noi preferam sa lasam corpul talar plantaflexat - si portiunea subtalara a calcaneului - in situ. Noi corectam deformarea printr-o osteotomie prin corpul calcaneului si prin gatul talusului, intr-o maniera care sa permita rotatia piciorului in jurul corpului talusului. De obicei, noi asociem aceasta operatie cu o tenotomie achileana subcutanata.

Mai intai, asamblam si atasam la tibie, cu cabluri incrucisate, un fixator uni sau dublu inelar, care va constitui baza tehnicii de corectare. Apoi, printr-o incizie curba in jurul maleolei laterale, efectuam o osteotomie a gatului talusului si a calcaneului adiacent.

In acest scop, utilizam doua dalte curbe speciale, cu santuri longitudinale pe fata convexa a uneia dintre dalte si pe fata concava a celeilalte. Fiecare dalta are o margine de prindere pentru perechea ei, la locul osteotomiei (fig. 12. 1). Osteotomia talo calcaneana se efectueaza prin impingerea daltei cu santuri pe fata convexa in zona de osteotomie, cu convexitatea orientata plantar (fig. 12. 2). Apoi introducem a doua dalta sub prima (fig. 12. 3). Prima dalta permite asigurarea corpului talar si a unui fragment din calcaneu, care include suprafata sa de articulare cu talusul (fig. 12. 4). Apoi rotim a doua dalta fata de prima, prin zona curba de osteotomie.

Un asistent ajuta prin aplicarea unei presiuni in sens dorsal pe fata plantara a piciorului.

Dupa osteotomie, configuratia este completata cu un cadru de sustinere a piciorului, care le fixeaza la calcaneu si la metatarsiene (fig. 12. 5). Apoi, cadrul de fixare a piciorului se conecteaza la fixatorul tibial prin tije cu balamale. Noi introducem un cablu prin partea posterioara a talusului, pe care il fixam la fixatorul tibial (fig. 12. 6). Equinus sever asociat cu alte deformari In cazul in care o deformare a piciorului combina un equinus cu o supinatie sau cu o pronatie, configuratia dispozitivului difera de cea descrisa mai sus. Noi includem balamale la tijele anterioara si posterioara care leaga fixatorul tibial de fixatorul piciorului.

Includerea balamalelor dublu plan va permite corectia prin rotatie atat in plan sagital cat si in ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 863 cuvinte
Nr caractere:
16 650 caractere
Marime:
11.93 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicina
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Corectarea Chirurgicala A Deformarilor Piciorului
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
Deformarile piciorului sunt larg raspandite in lume. Un picior deformat modifica mersul si...
0. Istoricul chirurgiei Chirurgia este ramura medicinei care se ocupa cu bolile pentru a caror...
Piciorul plat, sau platfusul se defineste prin prabusirea boltilor longitudinala si transversala...
Capitolul 1. INSTRUMENTARUL CHIRURGICAL 1. Instrumente pentru incizia (sectionarea) tesuturilor...
-tumora neuroblasta cu origine in celulele crestei neurale cu localizari diverse si comportament...
Sus!