Considerații generale asupra alergiei și a substratului alergic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Consideratii generale asupra alergiei si a substratului alergic al accidentelor substantelor de contrast organo - iodate Problema manifestarilor alergice ce survin in cadrul explorarilor radiologice pe baza de substante de contrast organo - iodate, suscita inca un viu interes si in zilele noastre, mai ales acum ca urmare a cresterii ponderii acestor explorari in cadrul investigarilor medicale.

In aplicarea acestor substante accidentele sunt prezente fiind deseori imprevizibile. Ele pot fi rezolvate daca se intervine competent si prompt, in primele minute dupa aparitia lor, salvandu-se viata pacientului.

Alergia este reactivitatea modificata a organismului in fata unor agenti externi sau interni, ca urmare a intrarii in functie a unor anume mecanisme imunologice cu caracter specific.

Antigenele sunt toate substantele care poseda insusirea de a provoca prin introducerea lor in organism, formarea de anticorpi si sa reactioneze cu acestia.

Principalele proprietati ale antigenelor sunt: - capacitatea de a provoca, prin introducerea lor in organism, imunogenitatea; - capacitatea de a reactiona cu anticorpi gata formati, caracteristica denumita antigenitate; c. Consideratii privind relatiile alergice si anumiti mediatori chimici Conflictul dintre antigen si anticorp care sta la baza reactiei alergi- ce intervine in acest proces prin declansarea unor modificari bio-chimice si consta in eliberarea in tesuturi a unor substante chimice, denumite media- tori alergici. Cele mai importante dintre aceste substante sunt: histamina, acetilcolina, serotonina, potasiul, bradikinina, anafilotoxina si SRS - A.

d. Etiopatogenia si clinica reactiilor alergice medicamentoase Alergia medicamentoasa este complexul de manifestari clinice si biologice, aparut in urma readministrarii unui medicament, la care individul in cauza a fost sensibilizat, pe calea unor administrari anterioare.

Cele mai obisnuite medicamente sau droguri care pot genera reactii alergice sunt: acidul acetilsalicilic, aminofenazona, procaina, sulfamidele, barbituricile, antibioticele, insulina, diversi hormoni, etc. Iodul, elementul de baza din substantele de contrast organo - iodate, ocupa un loc important in acest grup.

e. Consideratii generale pe marginea socului alergic, a socului anafilactic si a socului medicamentos Socul alergic consta in hipersensibilitatea rapida, de ordinul a maximum catorva minute, a organismului sensibilizat in prealabil, fata de un anume alergen, si din contactul organismului cu acest alergen.

Complexul de fenomene patologice care apare si se dezvolta la animalul sensibilizat, dupa ce se administreaza doza declansata de antigen, se numeste soc anafilactic.

Socul alergic medicamentos este acel soc alergic in care antigenul este reprezentat de un medicament.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Consideratii Generale Asupra Alergiei Si A Substratului Alergic
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
409 cuvinte
Nr caractere:
2 623 caractere
Marime:
4.93KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicină
Predat:
la gimnaziu
Sus!