Consideratii Estetice Biologice Si Restaurative

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Consideratii estetice, biologice si restaurative in atasarea segementului coronar pentru un dinte fracturat Tehnica adezivului acid etch poate fi folosita pentru restaurarea functiei si esteticii dintilor anteriori fracturati. Reatasarea segmentului fracturat ofera unele avantaje fata de restaurarea folosind compozit. Transluciditatea initala se mentine si marginea incizala apare la acelasi nivel ca la dintele adiacent.

Problemele estetice, biologice si cele legate de restaurare pot aparea ca un rezultat al extinderii fracturii la nivel subgingival.

Optiunille de tratament depind de relatia dintre fractura si creasta alveolara, gradul de implicare pulpara, gradul de eruptie si de cerintele estetice ale pacientului.

Alternativele de tratament includ alungirea coroanei pentru a restaura latimea biologica, chirurgie flap? si osteotomie, osteoplastie urmata de reatasarea coroanei si extruzia rapida ortodontica a radacinii in posibila conjunctie cu fiberotomia? Acest raport clinic descrie tratamentul chirurgical si protetic al unei paciente care a suferit o fractura a incisivului lateral de pe maxilarul drept in timpul antrenamentului de baseball.

O fata de 18 ani a fost lovita in gura cu o minge in timpul antrenamentului. Examinarea clinica initiala a aratat ca incisivul lateral dreapta de pe maxilar a fost lovit din partea linguala si a fost fracturat transversal langa creasta osoasa la 2 mm supragingival (fig 1). Mingea a lovit pamantul si a ricosat cu un unghi neasteptat si a lovit pacienta de jos in sus nefiind posibila evitarea loviturii.

Aceasta e o fractura de tipul A, inclinata cervical intr-o directie lingual-labiala cand e vazuta proximal. Fragmentul era inca atasat de epiteliul jonctional si de tesutul conectiv care au tinut fragmentul in pozitie. Examinarea radiologica a aratat linia orizontala de fractura, nici o fractura verticala a radacinii nici o ranire a dintilor adiacenti (fig 2). O linie de fractura a fost aratata la unghiul mezial facial. Fractura a expus un segment mare al camerei pulpare. Pacientei i s-au oferit cateva optiuni de tratament (cu avantaje si dezavantaje). Cu acordul parintilor au fost facute urmatoarele: terapie endodontica, chirurgie exploratorie pentru a determina daca extinderea fracturii ar permite reatasarea segmentului coronar. Fragmentul rupt (fig 3) a fost scos si a fost evaluata structura dintelui ramas (fig 4). O parte ridicata de pe fragmentul coronar care a fost scos corespunde unei alinieri cu portiunea radiculara. Aceasta linie nu s-a extins la suprafata externa a radacinii. Tesutul pulpar a fost extirpat si canalul a fost curatat si modelat. S-a pus hidroxid de calciu in canal dupa care a fost obturat cu gutaperca. Fragmentul de dinte a fost pus in apa in acest timp. La vizita urmatoare pacienta a fost anesteziata si un flap? de grosime maxima a fost ridicat cu incizii faciale si lingual intrasulcular facute cu un bisturiu de 15c, incizii de relaxare nefiind facute. ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
989 cuvinte
Nr caractere:
5 633 caractere
Marime:
167.51 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicina
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Consideratii Estetice Biologice Si Restaurative
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
Termenul de estetica este un calc dupa cuvantul grecesc aisthesis, cuvant care denumea...
1. Necesitatea protectiei naturii in general si a biodiversitatii, in special In sens larg,...
Curs 1 Capitolul 1 Consideratii generale asupra esteticii Definitii ale esteticii...
Punctul de pornire a acestei lucrarii a fost un proiect realizat pentru colocviul Biblioteci...
1. CONSIDERATII GENERALE PRIVIND TURISMUL IN ROMANIA Conform determinarilor turismul este...
Sus!