Comunicarea profesională asistent-pacient

Previzualizare referat:

Extras din referat:

COMUNICARE PROFESIONALA PACIENT-ASISTENT

Asistentul medical trebuie sa se apropie si sa-i cunoasca mai bine pe beneficiarii ingrijirilor, pentru a individualiza,completa si oferi cele mai bine servicii de ingrijire.

Relatia asistent-pacient trebuie sa fie una de acceptare reciproca, respect si empatie fata de pacient. Cadrul mediu pentru pacient poate fi si chiar este un ajutor real si in cazurile in care lipsa de cunostinte a pacientului reprezinta o sursa de dificultate. In acest caz asistentul are rol, nu doar de ingrijire, ci si de sursa de informatii. Acesta va evita aparitia ansamblului de consecinte negative asupra psihicului bolnavului, inclusiv consecintele negative ale conditiilor si ambiantei mediului spitalicesc in care se afla, ca urmare a efectelor nedorite, necunoscute sau neprevazute aparute in timpul exercitarii actului medical. In multe cazuri poate aparea asa-zisul sindrom de spitalizare, din cauza depersonalizarii prin scoaterea sa din mediul anterior si internarea in spital. Acest sindrom este declansat in primul rand de o stare psihica negativa de natura emotionala accentuata. Se manifesta adesea prin sentimente de frustrare, singuratate, privare de intimitate.

Pacientul trebuie sa fie echilibrat psihic, asistentul medical explicandu-i natura si scopul investigatiilor, familiarizandu-l cu metodologia tehnicii si efectuarii ei; il ajuta sa isi castige din nou independenta si autonomia, desigur toate acestea in completare cu terapiile medicamentoase prescrise de medicul curant.

Cadrul mediu va evita, prin comportament sau orice alt mijloc, sa creeze pacientului impresia unei boli mai grave decat este ea in realitate. Si chiar daca afectiunea este grava, bolnavul trebuie(va fi) informat cu calm, profesionalism, la momentul oportun, pentru a cauza disconfort psihic minim asupra sa.

In ceea ce priveste informarea bolnavului si instruirea sa cu privire la lucrurile pe care acesta trebuie sa le faca premergator tehnicii medicale la care urmeaza sa fie supus, in functie de natura tehnicii, instructiunile vor fi diferite. Instruirea se va face corespunzator cu cerintele efectuarii procedurii medicale in siguranta, cu eficienta maxima si pronostic de recuperare favorabil.

Spre exemplu, inainte de efectuarea alimentarii pe cale parenterala(perfuziile), se va instrui bolnavul sa foloseasca toaleta, pentru ca in timpul alimentarii apare deseori senzatia de a urina si intreruperea procedurii nu este recomandata.

In cazurile de obturare a canalului auditiv cu dop de cerumen se va instila solutie de bicarbonat de sodiu(NaHCO3) in glicerina 1/20 cu 24 de ore inainte de tehnica, in 3 reprize; in cazul sondajului duodenal se anunta bolnavul din timp ca tehnica se efectueaza pe nemancate, prin urmare, sa nu manance inainte. In cazul punctiilor venoase la plica cotului indeosebi, dupa tehnica bolnavului i se explica pericolul aparitiei de hematom daca bratul este flexat pe antebrat imediat dupa retragerea acului. In plus, mentinerea tamponului pe locul punctiei in timpul flexiei, poate provoca revarsarea sangelui in spatiul perivenos.

Intotdeauna, in functie de investigatia la care va fi supus, pacientul va fi anuntat de catre personalul medical despre ce i se va face, in ce consta investigatia si alte amanunte menite sa-i asigure un grad de confort si siguranta pentru facilitarea desfasurarii in bune conditii a actului medical. Acesta se desfasoara mult mai usor cand avem consimtamantul si cooperarea bolnavului.

Tonul calm, stapanirea de sine si coerenta verbala si gesticulara sunt esentiale in comunicarea cu pacientul, pentru ca astfel mesajul este clar, convingator si inspira incredere.

Tin sa mentionez ca instructiuni si comunicare cu privire la starea patologica a pacientului, trebuie sa existe pe toata perioada in care acesta se afla in ingrijirea personalului medical, nu doar inainte de efectuarea anumitor tehnici de investigatii. Aceasta comunicare ajuta pacientul sa-si gaseasca mai usor drumul spre vindecare, invatand de la cadrul mediu ce sa faca pentru a o favoriza.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comunicarea profesionala asistent-pacient.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8.1/10 (7 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
670 cuvinte
Nr caractere:
3 466 caractere
Marime:
14.92KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
medicina, asistent
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!