Colecistopancreatografia endoscopică retrogradă

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere. 3
1. Bazele fizice si tehnice ale rontgendiagnosticului . 4
1.1. Notiuni elementare de fizica atomica si nucleara . 4
1.2. Radiatiile Rontgen; natura, proprietati fundamentale . 10
1.3. Imaginea radiologica: mod de formare, semnificatie, particularitati. Formarea si semnificatia imaginii radiologice. 14
1.4. Tehnica generala a Rontgen-diagnosticului Instalatia de Rontgendiagnostic conventional ("clasic"). 21
2. Colangiopancreatografia endoscopica retrograda (ERCP). 24
2.1. Tehnica ERCP . 24
2.2. Colangiografia retrograda . 28
2.3. Pancreatografia retrograda . 29
2.4. ERCP terapeutica . 30
Bibliografie. 32

Extras din referat:

INTRODUCERE

Descoperirea razelor X si aplicarea lor in medicina a reprezentat un moment foarte important in dezvoltarea tehnicilor de investigatie paraclinica a diferitelor boli. Imbunatatirea tehnicilor video si a instrumentarului medical a pus in valoare si o alta latura a investigatiilor paraclinice si anume partea interventionala, pe langa cea exploratorie.

In lucrarea de fata este prezentata o tehnica diagnostica si terapeutica ce reuneste tehnica clasica radiodianostica cu noile tehnici endoscopice. Totodata este prezentata si importanta acestei tehnici in abordarea unei patologii destul de frecvente si grave a axului biliopancreatic.

1. BAZELE FIZICE SI TEHNICE ALE RONTGENDIAGNOSTICULUI

1.1 Notiuni elementare de fizica atomica si nucleara

Reprezentarea cit mai apropiata de realitate a structurii atomului, in lumina legitatilor care guverneaza comportamentul particulelor sale, isi gaseste justificarea cel putin din doua puncte de vedere:

- cel al explicarii modului de producere in practica a radiatiei X sau Rontgen, "instrumentul" fizic al acestei metode, si cunoasterii principalelor proprietati pe care se bazeaza utilizarea ei in investigatia medicala;

- cel al intelegerii modului de formare a imaginii (ca rezultat al interactiei acestei radiatii cu mediul anatomic supus explorarii), a particularitatilor si semnificatiei ei reale.

In realitate, domeniul de aplicabilitate al acestor cunostinte este mult mai larg. Notiuni fundamentale de fizica a atomului (in particular a nucleului atomic) sunt indispensabile in explicarea principiilor altor metode imagistice (scintigrafia izotopica, RMN), dupa cum interactiile elementare ale particulelor atomice se regasesc, ca premiza fenomenologica, in radiobiologie si radioterapie.

Structura atomului.

Din comentariul care insoteste fig.1 nu trebuie inteles ca viziunea "planetara" comuna asupra atomului - asa cum este sugerata de primele "modele" aparute la inceputul secolului nostru (si care, in fond, nu cuprinde neadevaruri de esenta: in virtutea acestor metode a fost statuat faptul ca atomul este un sistem fizic format dintr-un nucleu central, cuprinzand protoni si neutroni, in jurul caruia "graviteaza" electronii) - este condamnabila. Trebuie desprinsa doar ideea ca, intrucat domeniul fenomenologic al atomului si particulelor sale este un domeniu in care legitatile fizicii clasice nu sint aplicabile, reprezentarile elaborate pe baza acestora sunt neadecvate. Sa ne reamintim, in acest sens, bine cunoscutul model atomic imaginat de Rutherford in 1911 (fig.2).

Bibliografie:

1. HARRISON, ED. 14, Editura Teora, 2001

2. V. Grancea, Bazele radiologiei si imagisticii medicale, Edit. Amalteea, 1996

3. Revista Medical Update (www.mediasite.ro)

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Colecistopancreatografia endoscopica retrograda.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
32 pagini
Imagini extrase:
32 imagini
Nr cuvinte:
7 145 cuvinte
Nr caractere:
40 492 caractere
Marime:
142.64KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Medicină
Tag-uri:
endoscopie, tehnici
Predat:
la liceu
Sus!