In ultimii 20 de ani s-au inregistrat schimbari importante in ceea ce priveste aparitia si evolutia proceselor carioase.
Prezentarea de fata aduce in discutie o serie de date stiintifice referitoare la variatii factori implicati in aparitia proceselor carioase.
Explica relatia dintre dulciuri, dieta si carii, asa cum este ea vazuta din perspectiva noilor descoperiri.
De-a lungul timpului, caria dentara a fost atribuita mai multor factori.
Sirieni credeau ca este cauzata de asa numitii virmii dentari. In secolele al-18-lea si al-19-lea se credea ca ele sunt apar din inauntrul dintilor.
In 1950 s-a demonstrat clar, prin studii efectuate pe animale, ca aparitia procesulului carios este datorat este datorata bacteriilor si ca in lipsa acestora caria dentara nu apara. indiferent de tipul hranei ingerate. Sobolanii fara bacterii orale nu au facut carii desii hrana lor continea zaharoza, in timp ce sobolanii cu bacterii orale au fact carii, primind acelasi tip de hrana.
Este bine stiut ca in cavitatea orala a fiecarei persoane se afla cca. 60-70 de specii bacteriene; numarul lor precum si raportul dintre aceste difera de la un individ la altul. In timp bacteriile secreta un material lipicios care are propietati adezive, acest lucru se poate intampla chiar in 48 de ore. Coloniile bacteriene impreuna cu secretiile lor lipicioase poarta numele de placa bacteriana. Dintre multele specii bacteriene, cateva, printre care - Streptococcus mutans si Lactobacillus, sunt considerate a fi cel mai adesea implicate in formarea placii bacteriene. Aceste bacterii pot fii transmise de la o persoana la alta la fel ca orice alta boala. Cercetarile au aratat ca becteriile se hranesc cu zaharurile prezente in hrana si produc acizi, produsii lor de metabolism. Acesti acizi dizolva smaltul dentar si pornesc evolutia procesului carios.
Viteza cu care se dezvolta procese carioase difera de la o persoana la alta, depinzand de mai multi factori.
Dieta omului contine un grup de baza de 5 principii nutritive - carbohidrati, lipide, proteine, vitamine si minerale. Acestea impreuna cu apa, sunt esentiale pentru viata. In plus, fibrele alimentare sunt considerate a fii foarte importante pentru o stare de sanatate buna. Bacteriile implicate in procesele carioase se hranesc cu carbohidrati. Carbohidratii: Carbohidratii sunt o sursa de energie si sunt in general clasificati in doua categorii distincte - zaharuri si amidn. Carbohidratii fermentabili se refera la orice carbohidrat care poate fi digerat de bacteriile orale.
Cele mai cunoscute zaharuri sunt cele simple: zaharoza (de culoare alba sau maronie extrasa di sfecla de zahar si in trestia de zahar), fructoza (care se gaseste in miere si fructe), glucoza (care se gaseste in cantitati mici in fructe si legume, precum si in miere) si lactoza (care se gaseste in lapte). Fibrele sunt o combinatie complexa formate din molecule de glucoza.
Ele se gasesc in paine, cartofi, orez sau alte alimente care au la baza ...
Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont