Previzualizare referat:

Extras din referat:

CANCERUL

Cancerul a devenit o problema a lumii moderne.Evolutia lui este maligna, secreta si misterioasa ,culegandu-si victimele in mod cinic si perfid.

Azi , tot al cincelea om decedeaza prin cancer , si aceasta datorita posibilitatilor de a limita mortalitatea prin alte boli si pe de alta parte datorita agresivitatii deosebite a acestui flagel.

La femei locul intai ,ca frecventa , il ocupa ,in prezent cancerul de san ,cel al colului uterin il urmeaza indeaproape.Decesele prin aceasta ultima forma de cancer au o frecventa care se situeaza intre 50% si 80% din totalul deceselor prin neoplazii.Experienta dovedeste , insa ,ca depistarea bolii in stadii incipiente poate ameliora cifrele de mortalitate.In stadiul I mijloacele terapeutice actuale pot asigura o vindecare de 95% , iar in stadiul II ,de pana la 80% .Este vorba , atat de o problema de importanta sociala (femeia redata societatii ca element activ) cat si de una economica , deoarece costul tratamentului in stadiile curabile este de aproximativ 50 de ori mai redus decat in stadiile III si IV cand vindecarile sunt practic imposibile .

Boala canceroasa una dintre cele mai complexe si mai dificile probleme ale medicinei contemporane ,a devenit prin frecventa si gravitate o problema prioritara de sanatate in majoritatea tarilor din lume , avand o pondere din ce in ce mai mare in structura imbolnavirilor si mortalitatii .

Desi cancerul este cunoscut si studiat din antichitate (Hypocrat-paritele medicinei descriind primul prognostic grav al bolii , iar Galemus medic roman -,vorbind despre vindecarea cancerului daca diagnosticul este precoce), aceasta boala a devenit prin morbiditate (frecventa imbolnavirilor) si evolutie , o boala a lumii moderne.

Statistici medicale actuale desemneaza cancerul ca ocupand locul al II in determinarea mortalitatii generale dupa bolile cardio-vasculare .Numeroase studii semnalizeaza o tendinta generala in lume de crestere a morbiditatii prin cancer , crestere atat absoluta , cat si relativa .Pentru a intelege cum se explica aceasta crestere a incidentei cancerului si variatiile de la o zona a globului , la alta , trebuie sa mentionam multitudinea de factori care concura la aparitia si dezvoltarea acestei boli a secolului XX. Nu exista o cauza ci multiplii factori care intervin in raportul tumoare  gazda ,ducand la cresterea continua a celulelor trasformate malign , crestere ce odata declansata , nu mai poate fi controlata si oprita de mecanismele de aparare a organismului .

Exista elemente care au dus la cresterea relativa a numarului de imbolnaviri prin cancer si anume :

-cresterea duratei medii de viata , persoanele varstnice fiind mai susceptibile sa faca boala ;

-scaderea mortalitatii prin alte afectiuni :boli infectioase , tuberculoza etc.;

-progresele medicinii in general permit descoperirea si vindecarea a numeroase boli;

-progrese in ceea ce priveste diagnosticul diferitelor forme de cancer , datorita nivelului mai ridicat al populatiei , adresabilitatii crescute la unitatilor sanitare de specialitate , dar si posibilitatilor tehnice moderne medicale de depistare .

La aceasta se adauga si cresterea absoluta a imbolnavirilor prin cancer , legata de o crestere a factorilor de mediu favorizanti , proprii lumii moderne si tarilor dezvolate din punct de vedere socio-economic.

Toate acestea au dus la dezvoltarea oncologiei (oncos in greceste =masa sau tumoare ), studiul complex al caracterelor clinice si biologice , al etiopatologiei , al formelor variate si al tratamentului bolii canceroase .In paralel s-a dezvoltat epidemiologia cancerului , studiul analitic al particularitatilor , aparitiei si distributiei diferitelor tumori , maligne la om .

Cancerul este un termen general cuprinzand variate tipuri de tumori maligne caracterizate printr-o crestere anarhica autonoma celulara , strabatand mai multe faze de la invazia locala la cea regionala , cu distrugerea tesuturilor din jur , urmata de raspandirea la distanta prin metastaze , putand sa duca , daca nu se trateaza , la o boala progresiva generalizata .

Etimologic termenul cancer inseamna in limba latina rac, definind tendinta de intindere , de proliferare ;in limba greaca cuvantul karkinos cu semnificatia rac , cancer , a dus la crearea termenilor carcinogen , carcinom , etc.

Denumirea de neoplasm malign , sinonim cu cancerul provine de la grecescul plasma care inseamna formatie , crestere noua .

Willis defineste neoplasmul ca o masa anormala de tesut a carei crestere depaseste cresterea coordonata a tesuturilor normale si persista dupa disparitia stimulilor care au determinat-o.

Se stie ca in organismul uman exista tesuturi care au o tendinta normala si permanenta la regenerare , la proliferarea rapida inlocuind celulele cu viata limitata .Asfel , tesutul hematopoietic si organele limfopoietice (producatoare de globule sangvine ) , mucoasa gastro intestinala , pielea foliculul pilos (de la radacina parului ), mucoasa vezicala si vaginala , celulele germinale din proliferare , deosebita de cea tumorala .

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cancerul.DOC
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
3 785 cuvinte
Nr caractere:
23 012 caractere
Marime:
18.86KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Medicină
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!